SGK emekli maaşını fazla hesaplıyor!

Adam 38 yaşında emekli olmuş ve şimdi 75 yaşında emekli maaşından şikayet ediyor. Veya EYT ile 44 yaşında emekli olmuş ama emekli maaşından o da memnun değil

Aslında kimse memnun değil ve kimse de sorunun çözülmesine yanaşmıyor.

Bir ülkede 40-50 yaşında emeklilik varsa aslında orada gerçek bir emeklilik maaşı olamaz.

Emeklilik, işten güçten düşünce alınan bir maaştır. Yani ömrünün son döneminde 10-15 yıl alırsın.

Türkiye'de 15-20 yıl çalışıp 40-50 yıl emekli maaşı almanın peşinde koşanlar var Sonra da şikayet ediyorlar

Emeklilik nedir Çalışanların biriktirdiği ve emeklilere ödediği paradır. Normalde 3-4 çalışan 1 emekli maaşı öder. Türkiye'de ise 1,4 çalışan 1 emekliye maaş ödüyor. Tabii bu yetmediği için bütçeden her yıl milyarlarca dolar SGK'ya aktarılıp maaşlar ödeniyor.

Türkiye'de her yıl bütçe gelirlerinin yüzde 17-18'i doğrudan SGK açığına gidiyor. Eğer ekonomik daralma var ve çalışan sayısı düşüyorsa bu oran yüzde 22-24'lere kadar varıyor.

Türkiye'de kamu yatırım oranı 8-9 bandında ama emekli açık gideri 17-18 aralığında. İşte bu nedenle ihtiyacımız olan yatırımlar bir türlü yapılmıyor.

Gerçi AK Parti kasada para gördü mü bunu yatırıma vs harcamaz. Hemen ve derhal Hazine garantili işler uydurur ve o parayı müteahhitlere bir güzel yollar. O nedenle çözüm önerilerimi AK Parti için söylemiyorum; realist bir muhalefet için söylüyorum.

Türkiye'de sorunun ana kaynağı fakirliktir. Ve bu fakirlik bilim-teknoloji düşmanı yönetimden geliyor.

Türkiye'nin değer üretim oranı 2007'den beri aynı. Yani topluma ek bir refah verecek bir değer artışımız yok. Nitekim AK Parti Türkiye'yi kalıcı fakirliğe mahkum etmiştir. Ve ana sorun burasıdır.

Çalışan iyi bir ücret alamayınca emekli de sürünmek zorunda kalıyor. Burada şu notu düşelim: Türkiye'de toplamda yaş ortalamasına göre emeklilere ödenen ücret yeterlidir ama sayı fazla olunca iş kilitleniyor.

Ve bir başka sorun da şu: Türkiye'de genç nüfus artmıyor. Çok yakında nüfus düşmeye başlayacak ve emeklilere ödenecek bütçe kalmayacak. Yani çok net ki emekli maaşları reel olarak düşmeye devam edecek.

Hem değerli üretim artmıyor hem de nüfus artmıyorsa gelecekte bu emeklilik düzeninin sürdürülmesinin imkanı yok. Zaten EYT çıkarken de benzer şeyleri söylemiştim: Emekli sayısı artacak ama toplamda maaşlar artmayacak, hatta kişi başına ücretler gerileyecek Nitekim tam da beklediğim gibi oldu.

Şimdi ne yapılabilir

Bir kere AK Partinin bir şey yapma yeteneği ve gücü yok. Oysa EYT yerine çalışmayı teşvik edecek ve çalıştıkça emekli maaşı artacak bir sistem getirilebilirdi.

Seçim uğruna buna hiç bakılmadı.

Çalışmak isteyen ve emekli olduğunda da iyi bir gelir elde etmek isteyen milyonlarca insan var. Ama öyle bir sistem getirdiler ki, emekli olmayan adeta aptal yerine konuldu.

Oysa formül çok basit: