Hükümet harcadıkça ülkenin refahı azalıyor
Refah için ilk şart nedir diye soracak olursak sanırım çoğunluğumuz "para" diyecektir.
Lakin bu ülkemiz için doğru değil…
İktisat bilimi aynı zamanda bir tercihler bilimidir. Elinizdeki kaynağı sulama yatırımlarına mı harcayacaksınız yoksa Hazine garantili müteahhitlere mi aktaracaksınız
Sizin tercihleriniz bir süre sonra sonuçlar verecektir. Harcamalarınız sonrası refah artıyorsa doğru tercihlerde bulunmuşsunuz demektir. Tersi durumda derhal tercihlerinizi değiştirmeniz gerekecektir. Demokraside buna iktidar değişimi deniliyor.
Normal demokrasilerde A Partisinin "kandırıldık" ya da "aldatıldık" diyerek -U- dönüşleri ile ülke yönetilmez. Buna 'bağımsız' seçmen iradesi değil 'bağımlı' seçmen iradesi denir.
Bağımlı seçmen iradesi ile demokrasiler yürümez. Çünkü aynı iktidarın-liderin siyah demesi de doğrudur beyaz demesi de… Ya da muhalefet ne derse hep yanlıştır. Böyle bir akıl düzeyi sadece bağımlılık esası ile oluşur.
Erdoğan beklenen konuşmasında "terör saldırıları nedeniyle istikrarsız hale geldik, ekonomide 2 trilyon doları bulan bir faturayla karşılaştık" dedi.
Şimdi beklenti ne Terör bitecek refah artacak… Kaynaklarımızı terör yerine refaha harcayacağız…!
FAİZ DIŞI FAZLA VARDI
Hatırlar mısınız IMF Programı çerçevesinde GSYH'nın yüzde 6,5'u oranında faiz dışı fazla hedefi ile ülkeyi yönetiyorduk.
Mesela 2005 yılında bütçe 96,1 milyar dolar gelirle yönetiliyordu. Hatta bu gelire rağmen Hükümet 72,2 milyar dolar faiz dışı harcama yapıyordu. Yani gelirinden 23,9 milyar dolar daha düşük harcama yapıyordu.
Şimdi durum ne
Gelir (yıllık) 296,2 milyar dolara çıktı. Bu gelir artışına rağmen faiz dışı harcama ise 317,1 milyar dolara fırladı. Yani gelir artışına rağmen faiz dışı harcama çok daha yükseklere çıktığı için faiz dışı dengemiz bile 20,9 milyar dolar açık vermiş durumda.
Bir zamanlar GSYH'nın yüzde 6,5 oranında faiz dışı fazla verirken şimdilerde muazzam gelir artışına rağmen faiz dışı fazla vermeyi bırakın, tersine açık veriyoruz. Buna bir de faiz gideri eklendiğinde 20,9 milyar dolarlık açık çıkıyor 66,7 milyar dolar açığa…
Dolar bazında (2005-2025);
Gelir %208 arttı
Faiz dışı harcamalar %339 arttı
Ama refah arttı mı
Yani Merkezi Yönetimin toplam refah artışında payı var mı
Mesela adalet, daha mı arttı
Mesela eğitim, daha mı iyileşti