Ev yok- evlenme yok- oy çok

Başarı nedir

Sözlük anlamına göre başarmak eylemi ya da üstesinden gelinen, başarılan iş diye tanımlanıyor.

AK Parti veveya Erdoğan Partisi Türkiye'de neyi en iyi başardı

Hatırlarsanız daha eski yazılarımda AK Parti'nin en büyük başarısının yolsuzluk artışı olduğunu yazmıştım. Aslında yolsuzluk artışı ile dinin aynı anda bir arada nasıl barışık tutulabildiğini anlatmıştım.

Hem inanılmaz yolsuzluk hem de inanılmaz dindarlık Müthiş başarı.

Bugün bir başka başarıdan söz edeceğim.

Önce TÜİK verilerinden birkaç hatırlatma.

Türkiye'de 2008 yılında 642 bin evlilik olmuş. Aynı yıl yaklaşık olarak 100 bin aile de boşanma yolu ile dağılmış.

2024 yılına geldiğimizde evlenme sayısı 568 bine düşüyor. Buna karşılık boşanma sayısı da 187 bine yükseliyor. 2008 yılında net evlenme sayısı 542 binken 2024 yılında bu sayı 381 bine gerilemiş.

2014 yılında doğurganlık çağında bir kadın 2,19 çocuk dünyaya getirirken 2023'de bu sayı 1,51'e gerilemiş. Muhtemelen 2024 yılında bu oran 1,49'lara gerileyecek. Daha 7-8 yıl önce Avrupa'da doğum oranında ilk sırada yer alan Türkiye şimdi ortanın da gerisine düşmüş oldu.

Doğum oranı ile beklentiler arasında büyük bir uyum var. Ne zaman ki insanların gelecekle ilgili beklentileri bozuluyor, tam o sırada doğum oranında büyük bir düşüş başlıyor. Ne tesadüf ki, beklentilerdeki bozulma ve doğum oranında ki sert düşüş 2014 yılı ile başlıyor.

2014 yılında bozulmaya başlayan bir başka gösterge ise ev sahipliği.

Kiracılık oranı yüzde 21'lerden artık yüzde 28'lere çıkmış durumda. Ama burada eski ev sahipleri kiracılık oranını tutuyor. 2014 sonrasına bakıyoruz:

6 milyon 388 bin yeni hane oluşmuş ve bu yeni hanelerin 3 milyon 212 bini kiracı. Yani Türkiye'de 2014 sonrası oluşan yeni hanelerin yüzde 50,3'ü kiracı.

Kendimize bir soralım bakalım: Bu kadar kiracılık oranında yeni haneler nasıl evlensin; evlense de nasıl çocuk yapsın.

Ülkede umut gitmiş

Ülkede ev sahipliği bitmiş