Cehalet, sefalet, felaket

Bana AK Parti Türkiye'sini özetle derseniz en kısa şekilde bu üç kelime ile özetlerim.

Gelin işin cehalet bölümü ile başlayalım: Türkiye'de bilgi durdu. Bilginin durduğunu iki temel veriden anlıyoruz:

1-Ülkemizin ihracatında teknoloji seviyesine bakıyoruz.

AK Parti gelmeden önce sürekli yükselen teknoloji seviyemiz, adeta 2006-2008 yıllarında stop etti. Hatta yüksek teknoloji ürün payımız yüzde 6,0 seviyelerinden yüzde 3,0 seviyelerine geriledi.

Orta-yüksek teknoloji seviyemiz eski trend içerisinde devam etseydi bugün yüzde 60 seviyesine ulaşacaktı. Lakin tam tersine orta-düşük teknoloji seviyemiz hala yüzde 60'larda seyrediyor. Orta-üst teknoloji seviyemiz ise yüzde 40'lara demir atmış durumda.

Cehalet göstergesini sadece teknoloji ile ölçmüyoruz. Geleceğe bakış ölçümü de çok önemli: AK Parti'nin ilk 2 döneminde gençler ve yüksek öğretimliler çok daha memnun ve umutlu idiler. O dönemde alt eğitim ve ileri yaş grupları daha az mutlu ve umutlu idi. Şimdi iş tersine döndü. Sorumuz şu: Üst eğitim grubunun göremediği feraset nedir

Ülkede teknoloji ve bilim bitince yerini otomatik olarak fakirlik alıyor. Değer artıramazsanız fiyat artırırsınız. Kısaca ülkede bilim ve teknoloji bitince, akıl rafa kaldırılınca sefalet kaçınılmaz son oluyor.

Çok ama çok net söylüyorum: Bu zihniyet sürecinde ülkemizde asla ve asla kalıcı refah artışı olmayacaktır. Hatta çok ama çok net bir şey daha söyleyeyim: Evlatlarımız bizden çok daha karanlık ve sefil bir ülkede yaşayacaklar.

Gelelim işin felaket bölümüne. Aslında felaket bölümü günümüzde insanların dile getirdiği hayat pahalılığı ve geçim derdi değil. Keşke öyle olsaydı diyeceğimiz daha büyük meseleler.

Size bir grafikle durumun ne olduğunu izah etmeye çalışayım. Bakın bu grafite Türkiye'de kamunun topladığı gelirlere oranla yaptığı yatırımlar görülüyor. 2001 kriz yılında bile kamu topladığı her 100 liranın 11,4 lirasını vatandaşa hizmet olarak sunmuş. Oysa AK Parti ilk iş olarak kamu yatırım oranını düşürdü.

Daha önceleri vermiştim ama tekrar edeyim: Rahmetli Turgut Özal döneminde kamu yatırım oranı 20 seviyelerindeydi. Karanlık 90'lı yıllarda bu oran yüzde 12-13 seviyelerinde gerçekleşti.

AK Parti ve Erdoğan sıkça 'Eser Siyaseti'