Boykot ve dezenformasyon

Bağımsız ve tarafsız yargımız! TÜSİAD Başkanı ve Yüksek İstişare Kurulu Başkanını "doğru olmayan bilgiyi yaymaktan" dolayı hapis cezası ile yargılıyor.

Kendimize soralım: TÜİK bile bazı bilgileri doğru mu veriyor

TUSİAD Başkanı Orhan Turan ve Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ömer Aras ispatlı şekilde doğru konuştular. Peki TÜİK bilgileri ispatlı ve doğru mu

Altta iki grafik göreceksiniz. Hadi gelin bunu açıklayın.

Açlık sınırında fiyatlar 77,4 yükselirken İTO ölçümünde fiyatlar 57,3 artıyor. Oysa TÜİK verilerine göre fiyatlar sadece 28,7 artmış.

Geçmişte bu fiyat değişimleri nerede ise aynı seviyelerde değişmiş. 2021 sonrası Nass.. politikası sonrası bu farklar çıkıyor.

Veya giyim fiyatları. Üreticide giyim fiyatları 1.122 seviyesine gelirken meğerse raflarda giyim fiyatları 641'de kalmış. Sanırsınız giyim dükkanlarını Kızılay işletiyor. Çünkü, TÜİK verilerine göre giyim dükkanları pahalıya alıyor ama ucuza satıyorlar.

TÜSİAD Başkanlarının açıklamaları doğrudan hiç kimsenin hayatını etkilemiyor. Oysa TÜİK verileri tüm çalışan ve emeklilerin maaşlarını belirliyor. Koca ülkenin tamamının refahını TÜİK belirliyor. O nedenle eğer bir sorun varsa o sorun TÜİK verileridir.

Gelelim 2 Nisan boykotuna. AA'dan bir haber geçti. 1 Nisan'da 14 milyar lira olan kartlı harcama 2 Nisan'da 28 milyar lira olmuş. Bu tutar 3-22 Mart ortalamasının da üzerindeymiş.

Merkez Bankası verilerine bakıyoruz: Ramazan öncesi ve ilk günleri günlük kart harcaması 55 milyar lira. Sonrasında 47-48 milyar liraya geriliyor. Bayram yaklaşırken yeniden 52 milyar liraya yükseliyor. Kısaca kredi kartı ve banka kartı ile yurtiçi alışveriş harcaması günlük 50 milyar lira civarında seyrediyor.

Benzer durumu BKM verileri de gösteriyor. Ocak-Şubat kartlı yurtiçi alışveriş tutarı 50 milyar lira civarında seyrediyor.

Ama AA BKM verilerine dayanarak 2 Nisan boykotu başarılı olmadı diye haber veriyor. İlginç

Ortada çok ciddi bir gerçeklik dışılık yaşanıyor. Elbette bu durum tüm toplumu ve tüm ekonomiyi sarsmaktadır.