80 milyar liralık süsleme sanatı
Tarih kitaplarında Türklere karşı Çinlilerin ördüğü Çin Seddi'nin nasıl aşıldığı anlatılırdı. Şimdi biz çocuklarımıza Çinlilerin Türk Seddini nasıl paramparça ettiklerini anlatacağız.
Ve bu işgal gerçekleşirken ne dindarlığı ile övünen AK Partinin, ne de milliyetçiliği ile övünen MHP'nin içeriden bu işgale zemin hazırladığını izah edemeyeceğiz.
AK Parti ve MHP'den oluşan 'Kutsal İttifak' Çin zulmüne karşı Uygur Türklerinin yanında da zaten yer almamıştı. O nedenle aslında şaşılacak bir şey yok.
Konuyu dün izah etmiştik.
2022 yılında e-ticaret sitelerine getirilen düzenleme şimdi kaldırılmaya çalışılıyor. Hatta e-ticaret firmalarına 2 yıl hazırlık için verilen süre tam dolarken. Bu şirketler ilk kez bu yılki ciroları üzerinden vergi (lisans ücreti) ödeyeceklerdi.
Veeee birden bir kulis devreye girip bu e-ticaret şirketlerinin lisans ücretlerini nerede ise onda bire düşüren yasayı getirdiler.
Bildiğiniz gibi ülkemizdeki en büyük e-ticaret şirketi Çin'li Alibaba'nın hakim ortağı olduğu Trendyol. Ve yine bildiğiniz gibi kamuoyunda bu yasanın değişmesi için bu büyük firmalar epey kulisler yapmışlardı.
Hatta benzer kulisleri yapan ABD'li Amazon firması için Avrupa Parlamentosu binaya girişleri yasaklamıştı.
Geldiğimiz durum ne
Bu firmalar Türk Hazinesine daha düşük vergi ödesin diye süsleme sanatı yapıyorlar. Diyorlar ki, ihracat yapsınlar ve bu ihracatı 4 ila çarparak lisanslama ücreti hesabından düşelim.
Oysa kimsenin aklına bu firmaların ithalatı gelmiyor.
Bir grup hariç.
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) tam da bunu görmüş. Açıklamalarında tam da buna değiniyorlar:
Yüksek maliyetler nedeniyle Türkiye'de birçok ürünün artık Avrupa'dan bile pahalı hale geldiğini hatırlatan BMD Başkanı Sinan Öncel, "Tam da böyle bir süreçte Uzakdoğu menşeli e-ticaret platformları düşük gümrük vergisiyle ürün getirmeye başladı. Sözkonusu platformlar kazançlarının vergisini kendi ülkelerinde ödedikleri için çok büyük bir haksız rekabet oluşuyor" dedi.
BMD diyor ki, bu e-ticaret firmaları ya da firması düşük gümrük vergisi ile kendi ülkesinden getirdiği mallar ile ülkemizdeki tüm ticarete büyük tehdit oluşturuyorlar.
Olay aslında çok basit.
Bir kısım akıllılar ihracat artsın diye bu firmalara kıyak üstüne kıyak geçiyorlar. Ama bu akıllılar bu firmaların ithalatını hiç hesaba katmıyorlar.