Barrack'ın Zengezur koridoru ve Ermenistan anayasası!

Reisi, 19 Mayıs 2024'te Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile iki ülke sınırında bulunan Kız Kalesi ve Hudaferin barajlarının açılışını gerçekleştirmişti. Reisi, dönüş yolunda helikopterinin şüpheli düşüşü ile hayatını kaybetti.

Aynı günlerde ABD heyetinin iklim krizi bahanesi ile Azerbaycan'da, CIA'nin üst düzey yetkilisi David Cohen'in de Ermenistan'da olmasına tesadüf denilebilir mi bilmiyorum!

2021'de İran Kara Kuvvetleri Komutanı Haydari; "İran bu bölgede ülkelerin resmi sınırlarının değişmesi konusunda hassastır ve bunu kabul edilemez olarak görmektedir. Yasal sınırlar korunmalıdır. Bir ülkenin sınırlarını korumada gösterdiği zayıflık başka bir ülkenin yabancılardan destek alarak sınırları değiştirmesine gerekçe oluşturmaz. İran böyle bir şeye izin vermez" diyordu.

Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan ve Afganistan ortak askeri tatbikatlar yapıyor İran da tek başına yaparak karşılık veriyordu. Üstelik ABD ve İsrail'in Azerbaycan'a desteği çok açıktı. Tatbikatların hedefi İran'dı.

Barrack'ın dile getirdiği Zengezur koridoru, 2020'de Ermenistan'ın Karabağ'dan çekildiği, günlerde konuşulmaya başlanmıştı. Karabağ savaşı sonrası imzalanan anlaşmanın 9.maddesi gereği, Zengezur koridorunu Rusya'nın kontrol edeceği yazıyordu.

ABD Ankara Büyükelçisi Barrack, geçen hafta New York'ta düzenlenen bir toplantıda, Azerbaycan'ı ve Ermenistan'ı kastederek, "32 kilometrelik yol konusunda tartışıyorlar, şaka değil, yıllardır sürüncemede kaldı, 32 kilometrelik yol" dedi ve "Yani olan şu ki, Amerika devreye giriyor ve 'Tamam, biz devralacağız 32 kilometrelik yolu, bize yüzyıllık kira sözleşmesiyle verin, siz de paylaşabilirsiniz' diyor" dedi. Barrack daha ne desin! Anlaştık diyor…

Ermenistan ve Azerbaycan, Barrack'a utangaçça "Hayır" dedi. Paşinyan 16 Temmuz'daki basın toplantısında, söz konusu kendi toprakları olduğu için topraklarını kiralamanın mümkün olmadığını ifade etti. Ancak Ermenistan'ın suyundan ulaşımına hatta posta hizmetlerine kadar yabancı şirketlerin işlettiğini hatırlatarak da mülkiyet bizde korkmayın algısı verdi!

Paşinyan, projenin kara ve demiryollarının yanı sıra petrol ve gaz boru hatları, enerji nakil hatları, fiber optik kablolar ve diğer altyapıları da kapsadığını söyledi. "Bu, oluşturulması ve yönetilmesi gereken bir ekonomik ağdır" diyerek, desteklediğini de ima etti.

Barrack'ın teklifine, Orta Doğu'dan, Afrika'dan ve Kafkaslardan çekilmek zorunda kalan Rusya'nın itiraz edecek gücü de yok. 10 Temmuz'da Abu Dabi'deki Paşinyan ile Aliyev'in Rusya olmadan görüşmesi bunun göstergesidir.

Rusya her ne kadar ses çıkaramasa da planı bozmaya çalışıyor.