"Haydi safları netleştirelim"
Delegelerin satın alınması sonucu CHP'ye Genel Başkan olan Özgür Özel, asrın soygunu denilecek bir yolsuzluk operasyonu sonucu tutuklanan eski İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu savunmak için düştüğü meydanlarda başlıktaki cümleyle bir gerçeği itiraf etti.
Söz konusu soygunla elde edilen paraların küçük bir kısmıyla satın alınan delegeler sayesinde genel başkanlık seçimini kazandığı için Özel'in yoğun gayret ve telaşını anlıyoruz. Lakin böyle bir itirafta bulunması dikkat çekici bir durumdur.
Özgür Özel, "Safları netleştirelim. Biz 150 yıldır anayasa isteyenleriz, sizin yolunuz Meşrutiyet'ten sonra Meclis'i 33 yıl kapatanların yoludur. Biz 2. Meşrutiyet'ten yanayız sizin yolunuz Damat Ferit'in yoludur" diyerek, kavgayı ve husumeti 1876 yılına taşıdı.
CHP'nin Osmanlı düşmanlığı malum, ilk başta "Bunda ne var ki" denilebilir. Ancak atıfta bulunulan tarih çok dikkat çekici. 1876 yılında Batılıların desteğiyle bu topraklarda ilk darbe gerçekleştirildi. Hüseyin Avni Paşa liderliğinde Sultan Abdülaziz tahtan indirildi ve bilekleri kesilerek öldürüldü. Ardından tahta çıkan 5. Murat, Şeyhülislam fetvasıyla tahttan indirildi ve yerine 2. Abdülhamid Han padişah oldu.
Özgür Özel'in bahsettiği anayasa yani Kanuni Esasi, Sultan Abdülhamid Han tarafından ilan edildi. Çok tarihi tartışmalara girmeden şunu net bir şekilde söylemek gerekirse, mesele tabii ki anayasa değildi. Mesele, Osmanlı Devleti'ni sözde özgürlük adı altında Batılı devletlerin istekleri doğrultusunda parçalatmaktı. Nitekim, Abdülhamid Han, bu tuzağı görünce 1. Meşrutiyet'i askıya aldı.
"DEMOKRASİ İÇİN 145 YILDIR MÜCADELE EDİYORUZ!"
Yine hepimizin bildiği gibi, özellikle Siyonistlerin ve emperyalistlerin emrinde gizli bir şekilde örgütlenen İttihatçılar, 1908 yılında İstanbul'u işgal ederek, Abdülhamid Han'a Meşrutiyet'i ikinci kez ilan ettirdi. 1909 yılında da Abdülhamid Han tahttan indirildi ve ülke felakete sürüklendi. Yönetimi ele geçiren İttihatçılar, önce Balkan Savaşları, ardından da 1. Dünya Savaşı ile Osmanlı'yı parçalattı ve devlet ortadan kaldırıldı.
Özgür Özel'in İngilizlere imdat çağrı yapmasının ardından 1876'yı hatırlatması tesadüf olmasa gerek. Aynı şekilde yolsuzluktan tutuklu eski İBB Başkanı İmamoğlu da geçtiğimiz yıllarda "Demokrasi için 145 yıldır mücadele ediyoruz" demişti.
Daha önce de yazmıştım. Yakın tarihle ilgili benim bir başucu kitabım var. Böyle tarihi tartışmalar çıktığında dönüp tekrar okuyorum. Kitabın adı "Türkiye İçin Sırada Ne Var", yazarı David Brewer Eddy. 1913 yılında Türkiye topraklarında faaliyet gösteren misyonerler için yazılmış bir el kitabı olmasına rağmen, okuduğunuzda güncel çok şey bulursunuz. Yazılma tarihine bakmasanız, 5 yıl önce yazıldığını düşünürsünüz!..
Amerikan misyoner teşkilatı Amerikan Board'un 20 yıldan fazla genel sekreterliğini yapan David Eddy, Abdülhamid Han'dan nefret konusunda Özgür Özel ve CHP'lilerle yarışır.