Banka teminatıyla üniversiteli olmak
Üniversiteye giriş konusunda ülkemiz başarılı bir sınav sistemine sahip. Zaman zaman bazı iddialar ortaya atılsa da ön lisans ve lisans bölümlerine yerleşmede herhangi bir ciddi sorun yaşanmadı.
Üniversiteye giriş konusunda merkezi sınav sistemi ilk kez 1974 yılında uygulandı. 12 Eylül darbesinden sonra YÖK'ün kurulmasıyla merkezi sınav sistemi devam etti. ÖSS, ÖYS, YGS, LYS, YKS gibi farklı isimler altında üniversite sınavları gerçekleştirildi.
Ekrem İmamoğlu'nun usulsüz yatay geçiş tartışmasıyla kamuoyunun çok bilmediği bir durum ortaya çıktı. Yatay geçiş şüphesiz bilinen bir yöntem. Ancak bir üniversiteden başka bir üniversiteye geçiş olarak bilinen bir yöntem. Yani geçiş yapanlar, üniversite sınavına girmiş, bir bölüm kazanmış ve o bölümde belli bir başarı elde ettiği için farklı üniversitenin aynı bölümüne geçiş yapmış.
Son tartışmalar yatay geçiş konusunda farklı bir durumu gözler önüne serdi. Üniversite sınavına girmeden veya girip başarılı olmadan, yatay geçişle üniversiteli olunabiliyormuş. Eğer durum buysa tartışmayı şahıslardan arındırarak, açığa kavuşturmak gerekiyor.
Girne Amerikan Üniversitesi 1987'de ilan veriyor, "Lise diploman varsa bir de yıllık 12 bin 540sterlinin varsa gel üniversiteye kaydol" diyor. Sınav şartıyok, tek şart 12 bin 540sterlini ödeyebilecek durumda olduğuna dair banka teminatı. Sonra yatay geçişle Türkiye'nin en saygın en büyük üniversitesine geçebilirsin!..
İLGİLİ KURUMLAR SÜRECİ AYRINTILI ŞEKİLDE ORTAYA KOYMALI
Tartışma işte tam da burada başlıyor. Bu tartışmaların içinden çıkmanın tek yolu var! İlgili kurumların, süreci en net ayrıntılarıyla ortaya koymaları.
Söz konusu 80 kişi Türkiye'de üniversite sınavına girdi mi, girdiyse ÖSS'den 'Kazandınız' veya 'Kazanamadınız' yazan sınav sonuç belgesi aldı mı ÖSS'den 'Kazandınız' belgesi aldıysa ÖYS'ye girdi mi ÖYS sonucu 'Yüksek öğretim programına girdi' veya 'Yüksek öğretim programına giremedi' yazan belgesi var mı
1990 yılında 80 kişilik yatay geçiş kabul eden İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi, 85-89 yılları ile 91-95 yıllarında kaç öğrenciyi yatay geçişle kabul etti. 10 yıllık ortalama öğrenci kabul sayısı kaç
80 öğrenciden 48'i İngilizce İşletme Bölümü 2. sınıfa geçiş yapmış. 1989 yılında sınav sonucuyla 104 öğrencinin alındığı İngilizce İşletme'ye bir yıl sonra 48 öğrencinin yatay geçişle kabul edilmesinin bir izahı var mı..