Yapay zeka sendromu

1

Dünya bir taraftan yapay zeka çalışmalarıtartışmaları ile ayrıştırılırken, taraftarlaştırılırkendüzleştirilirkenhizaya çekilirkenbir yola koyulurkenbir yere doğru yönlendirilirken... Bu gidişi hayra alamet görmeyen, karşı çıkıp insanlığı uyarmaya çalışanlar da var.

Öteden beri yapay zeka çalışmalarına eleştirel yaklaşanlardan biri olan Daron Acemoğlu en son 13 Şubat 2025 tarihinde Financial Times'ta yayınlanan makalesinde şöyle demiş: "Yapay zeka yatırımlarının büyük bir kısmı, henüz gerçek anlamda bir ekonomik dönüşüme yol açmadı. 2020 yılına kadar AI sektörü büyük bir balona dönüşebilir ve bu balon patladığında önemli bir teknolojik kriz yaşanabilir."

2

Daha önce de dile getirmiştik hatırlarsınız: Aldous Huxley'in Cesur Yeni Dünya'sında insanlar doğarak çoğalmazlar, ihtiyaca binaen fabrikada üretilirler.

Bu üretilen objelerin performanslarına göre ya da işleyiş gereği, sistem ödüller verir. En büyük ödül ise safariye göndermektir. Safaride ziyaretçileri en çok şaşkınlığa uğratan şey ise insanların doğarak var olmalarıçoğalmalarıdır...

Yani insan hayatın merkezinden, hatta kendisinden kovulmuş, kenaraperiferiye itilmiş, sirk hayvanı mesabesinde bir yerde durmaktadır.

3

Yapay zekanın şimdilik görünür hedefi 'yapay insan' yaratmak değil mi

Tıpkı Cesur Yeni Dünya'daki ihtiyaca binaen üretilen insan yerine; makineleri kullanan, ulaşım araçlarını hareket ettiren, madenlerde çalışan, bakkalı, manavı işleten, okullarda ders veren vs. yapay insanı yaratmak...

Zaten doğum oranlarındaki düşüş, dünya nüfusunun gittikçe yaşlanması, insanlığın, insanın işini yapacak başkalarını arayışını olağan bir gelişme ve hatta istenilen bir şey haline getirmiş durumda.