Siz 'eraeytelleziciler'den misiniz Yoksa...

1

Neredeyse her namazda okuduğumuz surenin başlangıcı olan; 'rey' ve 'ente'den müteşekkil 'eraeytellezi' bir birleşik kelimedir. Buradaki 'rey'; görmek veveya görüş anlamınadır, 'ente' ise bildiğiniz gibi 'sen' demektir.

Vakti zamanında Hanefi mezhebinin kurucusu Ebu Hanife ve ardılları için kullanılmıştır 'eraeytelleziciler' kavramı. Bu bağlamda kavram, 'bu hususta görüşün nedir', 'şu meslek hakkında ne dersin' anlamındadır.

Bu minval üzre hareket edenlereyse 'rey ehli' dendiği malumunuzdur.

2

Yakın zamana kadar bizler seçimlerde oy atmazdık;

Partilerin ya da adayların yapıp-ettiklerine, söyleyip söylemediklerine, sözünü tutup tutmadığına bakarak reyimizi kullanırdık.

3

Necip Fazıl Kısakürek; İslam'ın özünü, manasını, muradını, hikmetini anlamayıp kabuğa takılıp kalan, dini kendi çıkarları uğruna veya başkalarının emellerine hizmet edecek şekilde kullanan kaba, hoyrat, gafil kimseler için 'ham yobaz kaba softa' tabirini kullanırdı...

4

İnsanların reyini kullanması muhtelif alternatifler (partiler ve adaylar) arasında bir mukayese ve akıl yürütmesi sonucu, olayları ve olguları yorumlaması neticesinde bir hükme varması şeklinde tecelli eder. Bu konuda 'ne düşünüyorsun', şu mesele hakkında 'ne dersin' sorularına cevap sadedinde bizim reyimiztercihimizin belirginleşmesini sağlar.

Eraeytellezi'nin karşıtı ise körlüktür; her iki anlamıyla körlük... Hem gözün görmediği, hem de olayları ve olguları okuyamayış, bir olgunun arkasında, derununda olanı fehmedemeyiş, olup-bitenlere dair bir fikir geliştiremeyiş, şeyler arasındaki ilişkiler hakkında akıl yürütemeyiş... anlamında körlük.

Bu bağlamda; mesela; Bodrum'da (mealen) "hiç istemiyorum, hiçbir şey yapmayacaklar biliyorum, fakat yine de CHP'ye oy vereceğim..." diyen kadın kör olduğu gibi 'beyaz bir softa'dır. Yine İzmir'de; aday olarak tuvalet terliğini koysalar da oyum CHP'yedir... diyen kadın da hem kör hem naif bir yobazdır.