Siyonizmi kim kurdu2

4

Yahudiler, püriten Hıristiyanlar tarafından geliştirilen bu 'siyonist' düşünceye uzun müddet direnirler.

Yahudilerce siyonizm, 1897 yılında Theodor Herzl'in topladığı Kongre ile resmen kabul edilmiş olur. Basit bir hesap yaparsak Hıristiyan Siyonizminden, (1897-1621276 yıl) neredeyse üç yüz yıl sonra Yahudiler siyonizm fikrini kabul ederler...

Yahudiler; siyonizme, yani Kudüs'eFilistin'e dönüş fikrine, yani orada devlet kurma düşüncesine direndiler, çünkü;

Bir: Yahudi inancına göre yeni bir İsrail devletini ancak 'Mesih' kurabilirkuracaktır.

(Bu vesileyle zikretmeliyiz ki; Yahudiler modern İsrail devletinden önce, bilinen 4000 yıllık tarih boyunca sadece iki devlet kurabilmişlerdir.

Birincisi; M.Ö. 1000'li yıllarda Hz. Davut ve Süleyman peygamberlerin kurduğu devlettir ki; tarihi kayıtlara göre sadece 70 yıl yaşamıştır.

İkincisi; M.Ö. 163 ile 63 yılları arasında sadece 100 yıl yaşayan Makkabi Devleti...)

Ortada Mesih olmadığına göre, Yahudilerin siyona dönmesi de gerekmez,

İkinci olarak; Yahudiler her ne kadar bazen zulme uğrasalar, göç etmek mecburiyetinde kalsalar da, genellikle bulundukları toplumda, parasal işlerle, tefecilikle iştigal ettikleri için refah içinde yaşamaktadırlar. Bu imkanlardan ayrılmak istemezler.

Üç: Bir kısım Yahudiler, bulundukları ülkelerde yaşama imkanlarını kaybetmişlerse Filistin'e dönebilirler. Yalnız, zinhar devlet kurmaya falan kalkışmadan diğer insanlarla birlikte yaşamalıdırlar.

5

Yine bilinenin aksine; Yahudi siyonizmi bir dindarlık mertebesi olmayıp kuruluşu itibariyle seküler bir harekettir.

Gerek; Yahudi Siyonizmini kuran Theodor Herzl'e, gerek ölümünden sonra onun yerine geçen, daha sonra İsrail'de Cumhurbaşkanlığı yapan Weizman'a göre yeni kurulacak devlette Yahudilik kültürel bir unsur olarak yer almalıdır.

Herzl ve Weizman'a göre; 'Yahudi cemaati' yerine bir 'Yahudi halkı' oluşturmak gerekir.

Bu görüş İsrail devletinin kuruluşundan önce ve sonra büyük tartışmalara sebep olmuş olup olsa da, İsrail Devleti'ni kuran kadroların çoğunluğu seküler kişiler olmuştur.

Lakin her zaman, bu sekülerizme karşı direnen dindar Yahudiler de olmuştur, halende varlıklarını sürdürmektedirler.

Ne var ki; bugün dahi seküler anlayışın daha baskın olduğunu söyleyebiliriz...

Öyle ki; yakın zamanda yapılan bir ankete göre İsraillilerin sadece 15'i kendisini dindar olarak tanımlamakta, lakin 90'ı, Yahudilerin seçilmiş bir halk olduğuna, vadedilmiş topraklara 'dönüş' ilkesine inanmaktadırlar.

Yani, Theodor Herzl'in istediği olmuş gibidir.