BÜYÜK KAYIP

Korkarım dünden itibaren 'Dünyamız' daha büyük tehditlerle karşı karşıya. Çünkü, bizim yerimize de 'Dünya nöbeti' tutan Alev Alatlı bu dünyadan göçtü, nöbet yeri boş kaldı. Umarım hepten boş kalmaz.

Ruhun şad olsun Üstad! Allah rahmet eylesin, makamın cennet olsun inşaallah...

ÖZÜR

Bir önceki yazımızda yanlışlıkla "Hatta denilebilir ki; Balfour Deklarasyonundan önce Almanlar Filistin'de bir Yahudi devleti kurulmasını..." diye devam eden bir cümle kurmuşuz.

Doğrusu; "Henüz daha İsrail diye bir devlet söz konusu değilken Balfour deklarasyonuna atfen..." olacaktı. Düzeltir ve özür dileriz.

HOLOKOST SAFSATASI4

11

Holokost'un bahsedildiği yerde Nürnberg Mahkemesinden bahsetmeden geçmek olmaz.

Nürnberg, güya, savaş sırasında işlenmiş bütün suçları incelemek üzere 'evrensel' bir mahkeme olma iddiasıyla kurulmasına rağmen, işleyiş olarak sadece Yahudi ölümlerini inceleyen, genel-geçer hukuk kurallarını kale almayan bir mahkeme olur.

Mesela, Nürnberg'de bir tanık Almanların Yahudilere soykırım uyguladığını, onları yaktığını, gaz ile zehirlediğini vs. söylüyorsa, o tanığın söylediklerinin delillendirilmesi gerekmediği gibi, başkalarının o iddialarasöylenenlere itirazı da dikkate alınmıyordu.

Fransızların, İhtilal sonrası devreye soktuğu giyotin misali bir şeydi. Nürnberg, Yahudilerin öldürülmesiyle bir kişinin adı yan yana yazıldıysa bir şekilde derhal infaz ediliyordu.

Ne var ki; mahkemeye başkanlık yapan Amerikalı yargıç, daha sonra yazdığı anılarında Nürnberg'den 'haya' ettiğini yazacaktır. Çünkü aynı savaşta, yarı aynı zamanda Amerikalılar da Japonya'ya atom bombası atmış, insanları kategorik ölüme tabi tutmuş olmasına rağmen, savaşın galip tarafında olduğu için Amerika hakkında bir mahkeme falan kurulamaz.