Kızlar, teknolojiye tüketici kalmayın!
Savaşın burnumuzun dibine kadar geldiği geçen hafta Halkbank, hepimizin geleceğini ilgilendiren önemli bir araştırmanın sonuçlarını yayınladı. Türkiye Teknolojide Kız Öğrenciler Yapay Zekâ Farkındalık Araştırması; neden önemli, anlatayım. Ülkemizde ortaokul, lise ve üniversitede okuyan 8.6 milyon kız öğrenci var. Bu rakam tek başına AB üyesi Avusturya, Bulgaristan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Hırvatistan, İrlanda, İsveç, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Slovakya, Slovenya ve Malta'nın her birinin nüfusundan fazla. Hatta bu listeye nüfusları 10 milyonun biraz altında ve üstünde olan Belçika, Çekya, Yunanistan, Portekiz ve Macaristan'ı da eklersek 27 üyeli AB'nin 19 ülkesinin nüfusu, Türkiye'deki 11-24 yaş arası kız öğrencilerin sayısından daha düşük. Bu nüfusun iyi yetiştiğini, yapay zeka denilen konunun sadece tüketicisi değil, üreteni, tasarlayanı olduğunu bir düşünün. Evet, evet, bir saniyeliğine böyle bir hayal kurun. Nasıl bir Türkiye olurduk sizce Ama gelin görün ki Halkbank'ın desteği ile Teknolojide Kadın Derneği (Wtech) ve FutureBright Group iş birliğinde yürütülen araştırma; milyonlarca genç kız ile teknoloji arasında nasıl görünmez bariyerler olduğunu gözler önüne seriyor. Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan'ın, 'kadınların teknoloji üretimindeki yerini ve rolünü artırmak için önemli bir adım atıyoruz' diye nitelendirdiği araştırmadan birkaç çarpıcı sonuç:
Türkiye'de ortaokul, lise ve üniversite çağındaki 8.6 milyon kız öğrencinin sadece 10'da 2'si kendini teknoloji konusunda bilgili hissediyor. Daha da çarpıcısı, 2 binden fazla öğrencinin yer aldığı araştırmada katılımcıların yüzde 90'ı teknoloji alanında bir kadın rol model tanımıyor.
Araştırmaya göre günlük dilimizde kadınlarda teknoloji kullanımı ve üretiminde bir eşitlik algısı var. Ancak, işte burası çok önemli; psikolojik yöntemlerle genç kızların konuya bilinçaltındaki yaklaşımını da ölçen araştırmaya göre söylem ile motivasyon farklı.
KUTUDAKİ YUMURTA
Bilinçaltına yönelik sorgulamalarda ortaya çıkan sonuçlara göre kız öğrenciler, teknoloji konusunda kariyerlerini karton kutudaki bir yumurtaya benzetiyor