100 yıllık acıyı bir yıla sığdırdık

"Her sözden önce... Depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına bol bol sabır diliyorum. Acınız, acımızdır. Hepimizin başı sağolsun."
Evet, depremin birinci yılında acılar hala o kadar taze ki geçen yıl 6 Şubat'tan iki gün sonra yazdığım bu cümleleri tüm derinliği ile hala hissediyoruz. Ve daha çok uzun yıllar hissedeceğiz. Dün depremi en çok vuran illerimizden Hatay'ın İskenderun ilçesindeydim. Depremden etkilenen 1500 kişinin yaşadığı İbrahim Çeçen (IC) Vakfı Yaşam Alanını, Vakfın Başkanı Günseli Çeçen ile birlikte ziyaret ettik. Konteynerkent sakinleriyle tanıştık, sıkıntılarını dinledik. Konteynerkentte yaşayan Mine Peri, Hayriye ve Gülşen Ateş'e tam konteynerlar arasında kurdukları kahvaltı sofrasına oturmak üzerelerken denk geldim. Nasılsınız diye sordum, cevapları bu yazının da başlığı oldu: "Geçen bir yıl çok zordu, sanki 100 yılın açısını bir yıla sığdırdık. Yaşam devam etti, edecek, bugünümüze şükrediyoruz, devletimize teşekkür ediyoruz. Her şey daha da iyi olacak, geçen yıla inat bu yıl havalar bile daha sıcak gidiyor." Konteynerlar arasında dolaştığımız sırada günlük rutin ziyaretini yapan bölgenin konteynerkentlerden sorumlu üst düzey kamu görevlisi ile de tanıştık. Özellikle rica ettiği için ismini yazmayacağım. Ama söyledikleri önemliydi, anlattıkları yüreğime dokundu. O yüzden İskenderun'u 8 aydır her gününü ilçedeki 28 konteynerkent sakinleriyle geçiren bizzat sahadan bir ismin gözünden aktarmak istiyorum. İlk olarak 'sizden ne istiyorlar, sıkıntılar neler' diye sordum, "İnsanların ihtiyaçları sınırsız, talepler hiç bitmiyor ve şartlar o kadar zor ki ne isteseler haklılar, elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz" diye söze başladı ve devamında şu bilgileri verdi:
Arkadaşımız Hülya Güler 6 Şubat'ın yıldönümünde İskenderun'da IC Vakfı Yaşam Alanı'nda konteynerda kalan Mine Peri, Hayriye ve Gülşen Ateş ile son bir yılda yaşadıklarını konuştu.
İskenderun, Hatay'ın ilk ayağa kalkan ilçesi. Buradan dışarıya göç olmadı. Aksine İskenderun'a göç var diyebiliriz. Hem Hatay'ın diğer ilçelerinden hem de Antalya dahil civar illerden insanlar buraya geldiler. Neden derseniz; burada yaşam çok hızlı normalleşti. İş var, sanayi üretimi hızla başladı, ticari hayat canlı. 2 AVM var, açık, işliyor. O nedenle insanlar buraya geldiler.
İskenderun'da 28 konteynerkentte 20 bine yakın vatandaşımız kalıyor. Şu an burada çadırda kalan kimse yok. Temmuz ayının başında tüm çadırlarda yaşayanlar konteynerkentlere taşındı.
İskenderun'da yıkılması