Atatürk Üniversitesi
Ülkemizin geleceğinin şekillendirildiği yerlerin başında eğitim-öğretim kurumları ve buralarda izlenen yöntemler gelmektedir. Bunların en üst kademesinde üniversiteler bulunmakta ve üniversite eğitimi alma hakkı da ÖSYM'nin yapmış olduğu kapsamlı sınavla gerçekleştirilmektedir. Sınava giren öğrencilerin yerleştirilmesi de üniversiteler için belirlenmiş taban ve tavan puanlara göre özel yöntemlerle hesaplanarak sonuçlandırılmakta ve böylece öğrenciler, tercih ettikleri üniversitenin ilgili fakülte veya yüksekokuluna kayıt yaptırarak eğitim-öğretime başlamaktadır.
Ülkemizde çok sayıda üniversite var. Erzurum'da da iki üniversite bulunmakta. Bunlardan biri Türkiye'nin 6. Üniversitesi olarak 1957 yılında kurulan Atatürk Üniversitesi, diğeri de 2010 yılında kurulan Erzurum Teknik Üniversitesi'dir.
Adını Cumhuriyet'imizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ten alan Atatürk Üniversitesi, kurulduğu günden bu yana 100 binleri aşan mezun vermiş ve Türk bilim hayatına önemli katkılar sunmuştur. Atatürk Üniversitesi, Amerika'nın Nebraska Üniversitesi'nin yerleşim planına göre yapılan huzur verici bir yerleşkedir. Üniversitemiz; 23 fakülte, 9 enstitü, 3'ü merkez yerleşkede olmak üzere 12 meslek yüksekokulu, 1 yabancı diller yüksekokulu ve 1 Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı ile eğitim ve öğretim yapmaktadır.
Kurumsallaşmış kimliğiyle, Türkiye'de birçok üniversite ve fakültenin kuruculuk görevini üstlendiği için "Üniversiteler Kuran Üniversite" unvanına sahiptir.
Üniversitemizde alanlarının en iyileri olmak üzere 744 Profesör, 412 Doçent, 584 Dr. Öğretim Üyesi, 306 Öğretim Görevlisi ve 674 Araştırma Görevlisi toplam 2.721 akademik personel görev yapmaktadır.
Üniversitemizin her fakültesinin kendine özgü derslikleri, amfileri, kantinleri bulunduğu gibi bütün öğrencilere hizmet veren çok büyük bir yemekhanesi, Araştırma Hastanesi, Diş Hekimliği poliklinikleri ile sağlık hizmetleri veren bir alt yapısı bulunmaktadır. Bunların yanında yerleşke içerisinde yeşil alanlar, dinlenme ve eğlenme alanları, kitap okuma salonları, kütüphaneler, spor salonları, fitnes salonları, futbol sahası, bowling salonu, kafeteryalar, restoranlar, kuaför salonları, marketler bulunmaktadır. Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı olan ve yerleşke sınırları içinde bulunan çok sayıda kız ve erkek yurdu ile yerleşke dışında bulunan yurtlar, öğrenci apartları bulunmaktadır. Özellikle yerleşke içindeki yurtlardan fakültelere yaya olarak ulaşmak dört dakika ila on dakika arasında bir mesafeye sahiptir.
Yerleşkeye yakın alanlarda öğrencilerin vakit geçirebilecekleri birçok yer bulunmaktadır. Yerleşke ile şehir merkezi arası yürüme mesafesi yirmi-otuz dakika arasıdır. Gerek Büyükşehir Belediyesi otobüsleri, gerek özel halk otobüsleri ve gerekse minibüs hatları, taksi durakları, üniversite yerleşkesi ile şehir merkezi ve şehrin diğer semtlerine sürekli yolcu taşımacılığı yapmaktadır. Erzurum'da kitap satışı yapan çok sayıda kitabevi sayesinde öğrenciler istedikleri kitapları anında satın alabilmektedirler.