Ankara'nın uzun gecesi: Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu

BÖLGE bu kez İran'ın Cumhurbaşkanı Reisi'nin soru işaretleri ile dolu helikopter kazasıyla hayatını kaybetmesiyle şok yaşadı.

Şok diyorum çünkü komplo teorilerini dışarıda bıraksanız bile baştan sona yanlışlarla dolu bir ziyaret aracı ve yolu seçiliyor. Neden mi Ayrıntılara yazının ilerleyen bölümlerinde gireceğim. Yaklaşık 600 km'lik bir yol. Nedense 600 km'lik yol için uçak değil, helikopter tercih ediliyor. Bu tercihin nedeni tamamen anlaşılmaz durumda.

DEVRİM MUHAFIZLARIVE İRAN İSTİHBARATÖRGÜTÜ ANKARA'YIARADI

Azerbaycan dönüş yolundaki İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'ın bulunduğu helikopter, yanlarında heyetin diğer üyelerini taşıyan iki ayrı helikopterle birlikte yola çıkıyor. Sonrası simsiyah bir boşluk. Reisi'nin helikopterinden ses seda çıkmıyor, sinyal yok. Yok çünkü helikopterde uluslararası sinyal sistemi bulunmuyor.

Sonra olanları şöyle sıralayabiliriz:

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

- Devrim Muhafızları ve İran İstihbarat Örgütü Ankara'yı arıyor.

- Ankara tüm kurumlarıyla harekete geçiyor.

- İran önce gece görüşlü helikopter talebinde bulunuyor. Ankara ise sadece helikopter değil, kurtarma timinden elinde bulunan her türlü araç gerece kadar her türlü hazırlığı yapıyor.

- Ankara bölgedeki hava durumuna bakıyor, helikopterin uçması neredeyse imkânsız.

İRAN BÖLGESİNESİLAHSIZ İHA İSTİYOR

- Ankara İran'a hava durumu ile ilgili bilgi veriyor. Akıncı'nın gönderilmesinin daha sağlıklı olacağı anlatılıyor.

- Bu arada İran bölgeye silahsız Akıncı girmesini istiyor.

- Silahsız Akıncı kazanın ardından 23.30'da Batman'dan kalktı. 00.45'te kaza bölgesindeydi. 02.36'da ise enkazı buldu.

- Akıncı Türkiye'ye 6.45'te döndü.

AKINCI'NIN HER ANIİRAN İLE PAYLAŞILDI

- Süreçte tüm bilgiler an be an İran ile paylaşıldı.

- Ankara'nın organizasyon kabiliyeti ve kurumlar arası işbirlği ise çok önemliydi.

SORU ÇOK YANIT YOK

Düşen helikopteri bulan Türkiye, Akıncı. Bir kere daha milli ve yerli teknolojinin önemini ve gücünü bize gösterdi. Ancak İran açısından akıllarda soru çok. Ankara da bu soruların yanıtlarını doğal olarak merak ediyor. Gelelim o sorulara:

- Havacılık kurallarına göre, önden hava şartları ile ilgili bilgi alınır. Özellikle devlet başkanı taşıyan bir helikopter, hava şartları uygun değilse asla kalkmaz. Pilotun kimseyi dinlememe hakkı bulunuyor. Peki o zaman neden kalktı

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

- 3 helikopter tekli güzergâhta mı yol alıyordu Eğer tekli güzergâhta yol alıyorlardıysa ne yaşandı Diğer iki helikopter geri dönüp, yer tespiti yapma ihtiyacı duymadı mı Duymadıysa neden

- 3 helikopter farklı güzergâh takip ettiyse, bu zaten başlı başına bir sorun.

- 2 heliktopter gerçekten indi mi

- Tüm bu koşullarda uçakla seyahat daha mantıklı iken neden helikopter seçildi

- Üst düzey devlet uçuşlarında bazı kurallar bulunmaktadır. Özellikle helikopter söz konusu olduğunda katı bir biçimde uygulanması beklenir. İki üst düzey ismin aynı helikopterde de bulunmaması gerekir. Bu durumda Cumhurbaşkanı ile Dışişleri Bakanı neden aynı helikopterdeydi

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

HELİKOPTERLERİNDURUMU

- BELL 212 helikopterleri 1968 yılında üretildi.

- 1998 yılında üretimleri durdu.

- Başlangıçta Bell Helicopter tarafından Fort Worth, ABD'de üretildi. Üretimi 1986'da açılan fabrikanın ardından 1988'de Kanada'ya taşındı. Bu helikopterler bir pilot ve 14 yolcuyla 15 koltuğa kadar yolcu taşıyabiliyor.