Fidan, Güler ve Kalın birlikte Bağdat'ta Irak zirvesinin şifreleri

Kuzey Irak sınırında terörü temizlemeye yönelik adımlar sürerken dün Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın Bağdat'taydı. Iraklı yetkililerle neler konuşuldu, masada hangi önlemler var İşte ziyaretin şifreleri...

Ankara bölgedeki terör örgütü varlığını bu yaz sona erdirmeye kararlı. "Bu işi ya beraber yapalım ya siz yapın, aksi takdirde kendi mücadelemizi vermeyi sürdüreceğiz" mesajını her zaman ifade eden Türkiye son dönemde Bağdat'tan bu konuda pozitif mesajlar alıyor. Bu nedenle de iki ülke arasında dikkat çekici şekilde artan temasların ardından Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın ile muhatapları arasında dün bugüne kadar yapılan en önemli güvenlik zirvesi yapıldı:

- Hakan Fidan ile Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hussein önce baş başa görüştüler.

- Ardından Savunma Bakanı ve MİT Başkanı'nın da bulunduğu iki buçuk saatlik zirve yapıldı.

- Fidan ayrıca Irak Türkmen Cephesi Başkanı Hasan Turan ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi ile de görüştü.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı


Bakanlar Fidan ve Güler ile MİT Başkanı Kalın Türkiye'nin beklentilerini anlattı.

ANKARA'NIN TALEPLERİ

Öncelikle şunun altını çizelim, Bağdat hükümeti Kalkınma Yolu Projesi'nin bir an önce hayata geçmesinden yana. Bu proje için terör örgütünden arınmış bir bölge olmazsa olmaz koşul. Bir yanda terör örgütü PKK Irak topraklarını kullanırken, diğer yanda Bağdat hükümetinin yanı sıra Irak deyince, bölgesel yönetimi ve Haşdi Şabi'nin gücünü de unutmamak gerekiyor. Ankara terör örgütüne karşı Irak'ta başta Bağdat hükümeti olmak üzere, tüm taraflarla görüşmelerini sürdürüyor. Gelelim Ankara'nın amacına:

- Türkiye, 2019'da başlattığı Pençe-Kilit Operasyonu ile mücadelesini Türkiye'nin Irak sınırındaki hatta taşıyarak, geçici üs bölgeleri oluşturmuştu.

- Hedef şimdi bu hattın tamamen kapatılması... Yani açıkta bulunan boşlukların doldurulması, güvenliğin tam anlamıyla tesisi için kimi yerlerde daha da derine inerek, 30-40 kilometrelik bir güvenlik koridoru oluşturmak.

- Metina- Zap arasının tamamen kapatılması, Gara'nın tehdit olmaktan çıkartılması, Hakurk'un arındırılması gibi önlemler masada.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

- Kandil'e operasyonların sürmesi ancak asıl Türkiye sınırına yaklaşık 150-200 kilometre mesafede bulunan ve terör örgütünün üslendiği Asos'un ortak operasyonlarla örgütten temizlenmesi de iki ülke arasında konuşulan başlıklardan. TSK son dönemde zaten Asos'a hava harekâtlarını sürdürüyor.

ORTAK HAREKÂT MERKEZİ

- Ankara'nın gündeme getirdiği Ortak Harekât Merkezi'nin oluşturulması durumunda iki ülke terör örgütüne karşı daha hızlı sonuç alabilecek.

Ancak bazı gerçeklerin de altını çizmek gerekiyor:

- Kalkınma Yolu'nu bu kadar isteyen, topraklarında terör örgütünün kendine verdiği zararın farkında olan Irak'ın, PKK'yı terör örgütü listesine alması yani resmi olarak terör örgütü ilan etmesi gerekir. Ortak açıklamada PKK'nın yasaklandığının duyurulması ilişkilerin gelişmesi açısından olumlu bir adım oldu.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

IRAK-SURİYE ARASINA DUVAR

- Başta Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere bölgede heyecan uyandıran Kalkınma Yolu'nun ve Irak'ın güvenliği açısından, Suriye- Irak arasındaki geçişkenliğin de sona erdirilmesi zorunludur. Bunun için Türkiye dahil birçok ülkenin uyguladığı güvenlik duvarı bir an önce hayata geçirilmelidir. Bağdat hükümetinin bu konuda çalışmaları yoğunlaştırdığı da biliniyor.