Temkinli iyimserlik
PKK'nın kendisini fesh etmesiyle başlayan süreçte Ankara'daki gelişmeleri ve havayı "iyimser ve temkinli" sözcükleri ile tanımlayabiliriz.
Tüm sürecin tamamlanması durumunda etkileri sadece Türkiye'de değil, tüm bölgede olumlu sonuçlar doğuracak. Beş evreli sürecin şu an hâlâ üçüncü aşamasında çalışmalar sürdürülüyor:
Aşama: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çağrısıyla 'Terörsüz Türkiye' sürecinin başlamasıydı.
Aşama: Abdullah Öcalan'ın çağrısının hazırlanması için yürütülen temas trafiği ve çalışmaların ardından 12 Mayıs fesih kararının alındığı aralığı kapsıyordu.
Aşama: 12 Mayıs tarihinde başladı. Fesih ve silah bırakma sürecini kapsıyor.
ÜÇÜNCÜ AŞAMADAOLUMLU GELİŞMELER
Fesihin ardından silah bırakma sürecinin çalışmaları sürdürülüyor. Şu tarihte silahlar bırakılacak demeyi hem sürecin hassasiyeti hem de görüşme ve çalışmaların sürmesinden dolayı doğru bulmuyorum. Diğer yandan dünyadaki benzer örneklere bakarsak, 4 ay da sürebilir bir yıl da... IRA'nın silah bırakma sürecinin 4 yılda tamamlandığını da not düşelim. MİT Başkanı İbrahim Kalın'ın Irak ziyaretinin olumlu geçtiğini de sizlerle paylaşıp, üçüncü aşamanın nasıl ilerleyeceğini hatırlatalım:
Haberin Devamı- Silah bırakma mekanizmaları her coğrafyanın yapısı, lojistiği ve farklılığı göz önünde bulundurularak ayrı ayrı kuruluyor. Her bir saha kendi dinamiklerine göre yapılandırılacak.
- Irak'taki mekanizma ile Suriye'deki entegrasyon farklı işleyecek.
- Türkiye hem Suriye hem Irak ile sürekli temas içinde.
- Türkiye bölgedeki silah bırakma mekanizmalarını anbean takip edecek. Bir anlamda MİT raporlayacak ve bu raporlar doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a verilecek.
- Ankara'nın beklentisi Suriye'de yasal bir şekilde Şam hükümetine barışçıl olarak entegre olmaları. Bunu yaparken de bireysel olarak silah bırakmaları.
- Ankara, Suriye'deki yapının silahlı ve özerk olarak kalmasına müsaade etmeyecek.
- Dört ülkede yaklaşık 8 ile 10 bin aralığında silahlı örgüt üyesi olduğu belirtiliyor.
Sürecin içeriden ya da dışarıdan sabote edilmesi, zaman zaman provokasyona uğrama riskleri göz önünde bulunduruluyor. Örgüt içinde özellikle uyuşturucu ticareti, kaçakçılık gibi alanlardan para kazanan yani finansal yapı içinde bulunanlar fesih ve silah bırakmaya en çok karşı çıkanlardı. Gelinen noktada çalışmaların olumlu bir şekilde yürüdüğünü, hassas bir yol yüründüğünden hareketle temkinli iyimserliğin sürdüğünü söyleyebiliriz. Ankara başından koyduğu kuralında çok net: "Atılan her olumlu adım bir sonraki adımın zeminini oluşturur."
Haberin DevamıÜçüncü aşama yani silah bırakma tam anlamıyla son erdikten sonra, demokratikleşme ve yasal düzenleme evresi olan dördüncü aşama ve sosyoloji ve psikoloji ile bütünleşme evresi olarak adlandırılan beşinci aşamaya geçilecek.
TYPHOON'LAR YOLDA MI
Davİd Lammy... İngiltere'nin yeni Dışişleri Bakanı. Üstelik Labour (İşçi Partisi) hükümetinin "Ortadoğu ile yeni bir sayfa" parolasıyla sahaya sürdüğü ilk isimlerden biri. Ankara'ya geldi, masaya oturdu. Karşısında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan vardı. Diplomatik nezaketin içinde ciddi mesajlar, kelimelerin arasında gelecek stratejileri saklıydı. Hürriyet Gazetesi'ne masaya oturmadan verdiği mülakatta da sorulara net yanıtlar vermişti. Ziyaretin birçok önemli başlığı vardı. Ancak Türkiye açısından en kritiği Eurofighter Typhoon'lardı. Süreci hatırlayacak olursak;
Haberin Devamı- Türkiye'nin talebi 40 Eurofighter alımı.
- Bu savaş uçakları 4 ülkenin ortak üretimi: İngiltere, Almanya, İspanya ve İtalya.