ABD ile görüşme trafiği ne zaman belli bir noktaya gelse, konu dönüyor dolaşıyor S-400'lere geliyor.
Bu köşeyi takip edenler hatırlayacaktır. En son Ankara, Suriye ve Irak sahasında YPGPYDPKK'ya verilen desteklerin kesilmesi konusunda net ifadelerle 25 maddelik bir talep listesini Amerikalılara vermişti. Amerikalılar bir yandan Türkiye ile sorunlu alanları azaltma arayışında. Bunların başında da Ankara'nın taleplerinden biri olan CAATSA yaptırımları var. Ancak ne zaman konu CAATSA yaptırımlarına gelse hep aynı haber servise konuluyor. Bu kez ise Yunan basını üzerinden yapıldı. Buna göre, ABD Türkiye'nin S-400'leri İncirlik Üssü'nde ABD kontrolündeki bölgeye nakletmesini önerdi. Peki gerçekte ne oluyor
TÜRKİYE BENZERİ ÖNERİYİ REDDETTİ, POZİSYONUNDA BİR DEĞİŞİKLİK YOK
- Konuyu yakından takip edenler belki bilirler. ABD eski görüşmelerde İncirlik'i değil, ama S-400'lerin başında Amerikalıların nöbet tutmasını, bir anlamda kendi kontrollerine geçmesini istemişti. Ankara ise bu öneriyi tüm görüşmelerde reddetmişti.
strong class'read-more-detail'Haberin Devamı- Bugün gelinen noktada ise Ankara ABD'nin CAATSA yaptırımlarını kaldırmak ve bunu yaparken de "Ne alırsak kârdır" mantığı ile hareket ettiğinin farkında.
- Sözün kısası Ankara'nın politikasında bir değişiklik yok. İster Yunan basını üzerinden ısıtılıp konulsun, ister görüşmelerde dile getirilsin, Ankara S-400'lerin kontrollerini ya da saklanmasını ABD'ye bırakmayacak.
ZATEN YAPTIRIMLAR UYUM ŞEMASI ÜZERİNDE ANLAŞMA VAR
Bu arada meselenin bir diğer boyutu, Türkiye ile ABD zaten geçtiğimiz mart ayında Rusya konusunda yaptırımlar uyum şeması üzerinde anlaşmışlardı.
- Daha önce ABD, Türkiye'ye bilgi vermeden hemen açıklıyordu. Ekonomiyi de olumsuz etkileyen bir durumdu.
- Ankara- Washington hattında yapılan görüşmelerde Türkiye ABD'ye "Bu firmaları önce bize bildirin, bakalım, sonuca göre bir karar verilsin" isteğini iletmiş ve iki taraf da uzlaşmıştı.
- Kısacası "Yaptırımlar uyum şeması" üzerinde anlaşma yapalı yaklaşık altı ay oldu ve genel itibariyle işliyor.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıKÜLTÜR YOLU'NDA BAŞKENTTE REFİK ANADOL RÜZGÂRI
Sanatta dijital çağ ve yapay zekâ rüzgârları dünyayı kasıp kavuruyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Kültür Yolu organizasyonları bu hafta başkentte. En etkileyici eserlerden biri ise Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergileniyor.
YERYÜZÜ RÜYALARI: ANADOLU
- Refik Anadol bu kez kadim geçmiş ile teknolojinin arasında köprü kuran bir 'yapay zekâ veri heykeli'ne imza attı.
- Türkiye arkeolojisi ile ilgili yarım milyon veri bilgisayara yüklendi, yapay zekâ algoritmaları tarafından oluşturuldu.
- Tarihsel veri hazinesi Refik Anadol tarafından işlenerek, insanlık tarihinin yankıları yapay zekâ merceğinden izleyiciye sunuldu.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıAnkara'da yaşayanlara ve yolu düşenlere mutlaka tavsiye ediyorum.

116