Atatürk'ten Meclis'eçocuklara, siyasileredikkat çeken öğütler

Bir gün değil, her geçen gün daha çok anlaşılan bir lider, büyük bir değer Atatürk...

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışı ve bu değerli günü çocuklara armağan eden Atatürk'ün kız kardeşi Makbule Hanım ile ilgili kıymetli gazeteci arkadaşım Nüket Aşkın, uzun süre yaptığı araştırmaların sonucunda "Sırlarıyla Atatürk'ün Kız Kardeşi Makbule Hanım" kitabını yayımladı. Bir solukta okuduğum kitapta, Makbule Hanım kadar Atatürk ile ilgili çok önemli, duygusal, insani bilgiler de yer alıyor. Size kitaptan günümüzü de ilgilendiren bazı bölümleri bu özel günde paylaşmak isterim:

ATATÜRK AÇISINDAN MUHALEFET NE DEMEK

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışından 9 yıl sonra, Atatürk, 1929 yılında dünyada yaşanan ekonomik buhran sırasında hükümetin mali icraatlarını denetleyen bir muhalefet partisinin gerekliliğini hisseder. Yeni bir parti kurulması fikrini de yakın çevresiyle konuşur.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Serbest Cumhuriyet Fırkası'nın kurulması kararı Yalova'da bir akşam yemeğinde alınır. Atatürk kardeşi Makbule'ye, "Haydi sen de bu partiye gir. Serbest olarak eleştirilerini yap, mücadele et" der. Bununla bitmez; Atatürk Vakit Gazetesi Sahibi Asım Us'u çağırır. Bir yanında İnönü, bir yanında Fethi Okyar vardır. Şu açıklamayı yapar:

"Ben şimdi bir babayım. Siz ikiniz de benim evladımsınız. İkiniz arasında benim nazarımda hiçbir fark yoktur. Benim istediğim, sadece memleket işlerinin Büyük Millet Meclisi'nde açıkça münakaşa edilmesidir. Büyük Millet Meclisi'nde, Türk milletinin gözü önünde açıkça konuşulamayacağı hiçbir iş yoktur."

Nüket Aşkın'ın kitabındaki bu iki dikkat çekici olayla ilgili şunları söylemekte fayda var:

- Atatürk'ün muhalefetin varlığına önem vermesi,

- Hatta yeri geldiğinde kız kardeşinin bile muhalefette yer alabileceğini göstermesi,

- İki siyasi partiyi de 'evladım' diyerek, ikisini birden kucakladığını açıklaması ve milletin önünde her konunun tartışılmasını istemesi dikkat çekicidir.

İşler o dönemde Atatürk'ün planladığı gibi gitmemiş olsa da, gönlünden geçenin ne kadar önemli olduğunu görmek açısından bu bölümlere yazımda yer vermek istedim.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

"ÖNEMLİ OLAN ÜLKEYE YARARLI OLMAK"

23 Nisan'ı çocuklara armağan eden Mustafa Kemal Atatürk, 1937 yılında Kazım Özalp'in oğlu Teoman ile onun geleceğine ilişkin sohbet eder. O sohbette bugün ülkemizin geleceği olan tüm çocuklarımızın kulağına küpe olması gereken şu sözleri söyler: "Önemli olan ne mesleği seçersen seç ülkene yararlı olmaktır. Bunu sakın unutma!"

BUGÜNÜN KÖRFEZ ÜLKELERİNE BİR DEO GÜNDEN BAKIN

Gazze'de yaşanan katliama Körfez ülkelerinin sessizliği ya da yeteri kadar ses çıkarmaması eleştiriliyor. İbrahim Anlaşmaları ya da kendi çıkarları açısından davrandıklarına şüphe yok. Geçmiş ve tarih bugüne her zaman ışık tutar. Yine kitaptan devam edelim.