İslami İlham ve Modern Tasarım Sergisi

Geçen hafta Louvre Abu Dhabi'de Maison Cartier'nin desteğiyle "Cartier,Islamic Inspiration and Modern Design" (Cartier, İslami İlham ve Modern Tasarım) sergisi yapıldı. Serginin hikâyesini anlatayım...

20'nci yüzyılın başlarında Paris'te Doğu ile Batı'yı birleştiren İslam sanatlarının, Fars ve Hindistan kökenli el yazmalarının ve resimlerinin olduğu sergiler, Cartier kurucusunun torunu Louis Cartier'nin ilgisini çeker.

Louis Cartier, Maison Cartier'nin kütüphanesini İslam sanatları ve mimarisine adanmış yayınlarla zenginleştirir.

Bu kişisel seçki, önce kapsamlı bir İslami sanat koleksiyonuna, ardından 1910'larda Maison'un çatısı altında üreten tüm tasarımcılar için de sonsuz bir esin kaynağına dönüşür.

Öyle bir esin kaynağı ortaya çıkmıştır ki, Louis Cartier'nin değerli taşlara tutkulu küçük kardeşi Jacques Cartier, 1911 yılında rotasını Doğu'ya çevirmeye karar verir.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Mimariden edebiyata her disiplinde kendini gösteren İslam sanatının incelikleri, desenleri ve şekilleri, Maison'un çatısı altında yeniden şekillenir, boyut kazanır ve modern bir sanatsal ifadeye evrilir.

Cartier, Islamic Inspiration and Modern Design (Cartier, İslami İlham ve Modern Tasarım) sergisinin kökleri işte bu tarihe dayanıyor.

Sergide İslam sanatının başyapıtlarından mücevherlere, çizimlerden tasarım eskizlerine, minyatürlerden dokumalara, fotoğraflardan arşiv malzemelerine 400'ü aşkın nesne sunuluyor.

Louvre Abu Dhabi'de geniş bir mekâna yayılan sergi, 5 senelik oldukça zorlayıcı uğraşların sonucunda Musee des Arts Decoratifs, Musee du Louvre Petit Palais ve Musee des Beaux-Arts de la ville de Paris gibi çeşitli müzelerden toplanmış eserlerle daha önce hiçbir yerde görülmemiş Cartier Arşiv Koleksiyonu'na ev sahipliği yapıyor.

Müzede Cartier'nin ilham kaynaklarını ve onlardan yükselen parçaların montajını anlatan animasyonların gösterildiği geniş bir dijital alan da var.