Şiirin ardından: Tokat Zile
Takvimler M.Ö. 47 yılını göstermekteydi. Zile ovasında tarih yeniden yazılıyordu. Roma İmparatoru Sezar ile Pontus Kralı Pharnakes arasında Zile ovasında başlayan savaş beş saat içinde sona ermişti. Sezar zaferini sadece askerleriyle değil Roma Senatosu ile de paylaşmak için bir mektup yazdı ve şöyle dedi: Veni-Vidi- Vici
Yani, Geldim Gördüm Yendim!
Zaferini bu kadar veciz ve şairane bir üslupla anlatmış olması Sezar'ı bile şaşırtmıştı. Zile'nin havasından mıdır, suyundan mıdır koskoca imparator bir anda şairleşmişti. Zira Zile Anadolu'nun en çok ozan yetiştiren ilçesi unvanına sahipmiş.
Sezar, bu sözünün unutulmaması için aynı sözleri yuvarlak bir taş üzerine de yazdırmayı ihmal etmez.
Sezar'ı bile şair yapan bir memleketin çocuklarıyız desem abartmış olmam sanırım. Şiir, bu memleketin mayasında asli bir unsur olarak her dönem, her vakit önemini korumuştur. Ağıtlar onunla dile gelir, cenge bile onun havasıyla girilir, zaferler onunla ölümsüzleşir. Aşıklar aşklarını, garipler dertlerini, gurbetçiler hasretlerini hep şiirle dile getirir. Ve şiirle niyaz edilir yaratana
Şiir edebiyatın anasıdır bize göre Neredeyse herkes edebiyat âlemine adım atarken şiir kapısından giriş yapıp istidadına göre diğer türlerde boy göstermiştir. Naçizane bendeniz de edebiyata şiir kapsından giriş yapanlardanım. Zamanlar şiir bizi diyar diyar dolaştırdı. Son olarak postu Tokat'a seren şiir perisi bizi de Tokat ellerine götürdü.
Tokat MEM, Zile MEM ve Tokat Öğretmen Akademileri ile TDED Tokat Şubesi iş birliğince düzenlenen 3. Zile Cahit Külebi Şiir Akşamları programına katılmak üzere Kurban Bayramı nedeniyle bulunduğum Çorum'dan geçtiğimizi çarşamba günü yola çıktık. Arabamız rötarlı hareket edince Tokat'a varışımız da biraz gecikti. Tokat merkezde otobüsten inip Milli Eğitim Müdürlüğü'ne vasıl olarak ekibimizle buluştuk. Beni değerli şair yazar dostumuz Mustafa Uçurum karşıladı. Ayaküstü hasbihal ederken şair yazar Şifanur Özçelik Şirin hanımefendi ile karşılaştık. Derken programın koordinatörü şair yazar Ali Bal hocamız da geldi. Ayak üstü diğer şairlerimizle tanıştık araçlara binip Zile'ye doğru hareket ettik.
Programın ilk durağı Zile Lokman Hekim MTAL Konferans Salonuydu. Burada Dr. Merve Yılmaz'ın moderatörlüğünde "Türk şiirinde Cahit Külebi'nin Sesi" paneli düzenlendi. Panelde Şair yazar Adnan Özer, Dr. Mehmet Yardımcı ve Sıddık Akbayır Cahit Külebi ve şiiri hakkında birer konuşma yaptı. Panele Tokat Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Kır da iştirak ettiler. Çok özel hatıraların paylaşıldığı panel, gerçekten Külebi hakkında doyurucu bilgilerin anlatıldığı güzel bir panel oldu.
Panel sonrası Zile Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Necmeddin Eryılmaz Bey'in refakatinde kısa bir Zile gezisi yaptık. Necmeddin Bey, değme rehberlere taş çıkaracak kadar bilgisi, esprili üslubu ve enfes sunumuyla ile adeta bize zaman tünelinde bir yolculuk yaptırdı ve grubumuzu tek kelimeyle mest etti.
Bu kısa şehir turunda; Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında Mehmet Zaluli Bin Ebu Ali tarafından 1267 yılında inşa edilen Zile Ulu Camii (Nasuh Paşa Camii), 1801 yılında İlbaşoğlu Ahmet Efendi tarafından yaptırılan ve Zile'de Taş Köprü Camisi olarak da anılan Elbaşoğlu Camii, Beyazıt Bestami soyundan gelenler tarafından 1206 veya 1305 tarihinde yaptırılan Beyazıt Bestami Camii ile kadim Zile sokaklarını gezdik. Özellikle Elbaşoğlu Camii kök boyadan yapılmış desen ve hat örnekleri ile bizleri büyüledi. Buram buram tarih ve Anadolu kokan Zile sokakları, el sanatlarının teşhir edildiği eski hanlar da belleğimizde ayrıca yer etti.
Nihayet programın yapılacağı Zile Kalesi'ne çıktık. Zile Kalesi, antik çağlarda bir höyüğün üzerine inşa edilmiş akropol özelliğine sahip bir Roma dönemi kalesiymiş. Cemaleddin Bey'in deyimiyle bu kale belki de Anadolu'daki yığma tepe üzerine inşa edilen tek kale özelliğini de taşıyormuş.
Kaledeki müzeyi de gezdikten sonra programımız başladı. Yine Cemaleddin Bey'in Zile ve Tokat hakkında anlattığı anekdotlardan sonra TDED Tokat Şube Başkanı Ali Bal, Zile Milli Eğitim Müdürü Hacı Bayram Polattimur ve Tokat Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Kır birer konuşma yaptılar.
Altan Serim'in sunuculuğunu yaptığı programda programa katılan şairler; Adnan Özer, Ahmet Karapınar, Altan Serim, Ercan İriş, Halit Yıldırım, Dr. Mehmet Yardımcı, Muhammed Sinan Kökçü, Mustafa Uçurum, Selami Karabulut, Sıddık Ertaş, Şifanur Özçelik Şirin ve Ali Bal birer şiir okudular. İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Kır da ısrarlar üzerine kendi yazdığı bir şiirini okudu.