Şiirin ardından: Gaziantep ve Afşin
Şiir gönlümüze düştü düşeli bir peri misali yıllarca bizi peşinden koşturdu durdu. Şiirin peşinden gittiğimiz mekânlarda kurulan meclislerde nice şiir gönüllü dostlar edindik, nice inci mercan kabilinden sözler işittik saymakla bitmez.
Geçtiğimiz ay Afşin'den kıymetli ağabeyimiz Ahmet Süreyya Durna, bizi Afşin'de düzenlenecek bir şiir etkinliğine davet etti. Hiç düşünmeden kabul ettim. Program Ashab-ı Kehf mağarasının külliyesinde icra olunacaktı. Tarsus'taki mekânı görmüştüm ama daha önce Afşin'i görmemiştim. Bu zamana kadar okuduklarım ve yaptığım araştırmalarım Ashab-ı Kehf mağarasının Afşin'de olma ihtimalini daha güçlü buluyordu. İkinci sebep ise 6 Şubat Depremi sonrası Çorum Valiliği ve Belediyesi Afşin'de görevlendirilmiş bu yüzden Afşinliler ile Çorum arasında güzel bir kardeşlik tesis edilmişti. Bu dostluk deprem sonrasında da sürdürülmekte Afşinli Aşıklar ve şairler Çorum'da ayrı ayrı program yapmışlar, Çorum Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu Afşin'de konserler vermişti. Bu dostluğa binaen program davetini kabul ettim.
Aradan bir hafta geçmişti ki bu defa Serencam Yayınları sahibi ve Anadolu Yazarlar Derneği Başkanı Gülşen Gazel, Gaziantep'te yapacağı şiir etkinliğine davet etti. Daha önce yaptığı birkaç etkinlik davetine sağlık sorunlarım nedeniyle katılamamıştım. Bu defa da Afşin'i kabul edince bu daveti de kabul ettim.
İlk program Gaziantep'teydi. Gece 24'de AŞTİ'den otobüse binip yollara düştük. 2 Temmuz sabahı saat 9'da Antep otogarında beni Bünyamin Gazel karşıladı. Yarım saat bekledikten sonra Mersin'den gelen şair Mustafa Doğan'ı da alıp programın yapılacağı Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça Kültür Merkezine vasıl olduk. Programa Osmaniye'den; İzzettin Kanat, Talip Kazgı, Mustafa Yeydem ve Ali Gedik, Gaziantep'ten; Osman Yücel, Zeliha Ceritoğlu, İbrahim Yemez, Mehmet Kekeç, Betül Zehra Kaplan, Halil Hüseyin Bulut ve Ramazan Tuncer, Mersin'den Mustafa Doğan da katılmıştı. Gülşen Gazel de programda Nurullah Genç'in Siyah Gözlerine Beni de Götür şiirini seslendirdi. Programın sunuculuğunu Adil Yeter üstlenmişti. Şair dostlarımız birbirinden güzle şiirlerini okudular. Sema gösterisinin ardından tarıyla Prof. Dr. Ilgar İmamverdi'nin çaldığı Azerbaycan yöresine ait türküleri Havva Köroğlu mükemmel sesiyle okudu. Azerbaycanlı edebiyatçı Ali İmamverdi meşhur Azeri şairlerin şiirlerini yorumladı. Programa Kırşehir'den katılan Hasan Albayrak da Kırşehir yöresine ait halk müzikleri seslendirdi. İzleyicilere Kitabist Dergisinin Mehmet Akif konulu son sayısı takdim edildi.
Program sonrası şairler Erikçe Kent Ormanında ağırlandı. Burada Nevşehir Acıgöl'de ikamet eden Antepli şair Hasan Karabay ile de tanıştık. Dostların ısrarlarına rağmen işlerim nedeniyle mecburen o akşam Antep'ten Ankara'ya döndüm.
Cuma günü de şair hemşerim Salih Kozan ile bu defa Afşin yollarına düştük. Önce Nevşehir'den şair Ayşe Paslanmaz'ı daha sonra da Kayseri'den şair Halit Belgeli'yi alıp yola revan olduk. Sekiz saatlik bir yolculuktan sonra Afşin öğretmenevine vasıl olduk. Burada bizi Ahmet Süreyya Durna ve Afşin Halk Kütüphanesi Müdürü Abdullah Yeşiltaş karşıladılar. Öğretmenevinde bulunan diğer şair arkadaşlarla koyu bir sohbetten sonra odalarımıza çekildik.
Sabah programa katılacak tüm şairler öğretmenevinde hazırdı. Programa; Abdülhadi Bay, Ahmet Efe, Ahmet Süreyya Durna, Ali Parlak, Aydın Yüksel, Ayşe Paslanmaz, Bekir Alim, Binali Aydın, Celalettin Kurt, Halit Belgeli, Halit Yıldırım, Haşim Kalender, Hüseyin Kılbaş, İlker Gülbahar, İsmail Gül, Kadir Orakçı, Kazım Gök, Mahir Başpınar, Mehmet Gözükara, Mehmet Osmanoğlu, Metin Cansız, Nihat Malkoç, Nilüfer Zontul Aktaş, Orhan Oyanık, Salih Kozan, Salim Aydın, Şahın Mutlu, Şevki Kayaturan, Şükrü Ünal, Talip Kazgı, Tayyip Atmaca, Veysel Çakır ve Yasin Mortaş katıldılar.
Ashab-ı Kehf mağarası ziyaretinden sonra şiir etkinliğine geçildi. Programa Afşin Kaymakamı Muammer Sarıdoğan, Afşin Belediye Başkanı Koray Kıraç, Elbistan Belediye Başkanı Erkan Gürbüz, Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Semih Gemci ve ilçe bürokratları da katıldı.
Programda konuşma yapan Kaymakam Muammer Sarıdoğan, kültürel değerlerin yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması açısından bu tür etkinliklerin önemli olduğunu, Afşinlilerin de şiire çok aşina olduklarını vurguladı. Afşin Belediye Başkanı Koray Kıraç da konuşmasında "Eshab-ı Kehf Külliyesini daha canlı hale getirmek ve buranın tanıtımı için bu tür etkinliklerin artırılması gerektiğini söyledi. Bunun için de kaymakamımızla birlikte burada daha fazla etkinlikler gerçekleştireceğiz, buraları canlandıracağız dedi. Kıraç daha sonra Erdem Beyazıt'ın "Sana Bana Vatanıma" isimli şiirini okudu. Etkinlik sonunda programa katılım sağlayan şairlere günün anısına hediyeler takdim edildi.