Trumpkazarabaşkan olur mu

NATO, Donald Trump başkan olduğu sırada, onun baskısıyla, üyelerin savunma bütçelerini yüzde 2 artırmalarını kararlaştırmıştı. Bu, NATO'nun Doğu Avrupalı yeni üyeleri ile ulusal savunmada dışa bağımlılıktan kurtulmaya çalışan Türkiye için kolaydı. Ancak Korona salgınının orta yerindemilli bütçeler, ulusal gelirler daralırken Batı Avrupa ülkeleri için bu neredeyse imkansızdı.

ABD, istediği gibi dolar basan, vergi gelirlerinin neredeyse yarısını doğruca dev silah ve savaş uçağı, roket, bomba imalatçısı dev şirketlere aktaran bir ülke (Bu arada milletvekilleri ve senatörlerin bu silah sanayiinin ortağı olduklarını da hatırlayalım); arzu ettiği ansavunma harcamalarını istediği gibi artırır veya artırmış görünür. Bunu da Kongre'nin birkaç komisyonunun, birkaç üyesinden başka kimse bilmez, bilemez.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

ABD'nin 2024 savunma bütçesi 842 milyar dolar olarak açıklandı. Bu, geçen yıla göre yüzde 5 daha fazla. Ancak, bütçe komisyonu, iki yıl önceki reel harcamaların 877 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirledi. Yani ABD'nin bu yıl askeri harcamalarının gerçekte ne kadar olacağını bilmek hemen hemen mümkün değil. ABD Savunma Bakanlığı, filanca kalemde şu kadarlık artırma yapmak ister ve yapar. Bu, filanca şirkete,şu kadar milyon dolar daha fazla para aktarmak demektir; ve buna kimsenin bir itirazı olamaz. (Senatör Bernie Sanders, hariç. Ama onu dinleyen bulmak da ayrı bir imkansızlık!)

Başka ülkeler için savunma harcamaları, sanayi ve askeriyenin kesişerek ortaya devasa yeni bir ekonomik modelçıkardığı ABD'deki gibi hesaplanmıyor. Eski Varşova Paktı üyesi Doğu Avrupa ülkeleri, kendi savunmalarınıeski Sovyet ordusundan devralmakta oldukları için NATO'nun zam talebini yerine getirmeye çalıştı. Ancak bunu tutturan oldu, tutturamayan oldu.

Trump şimdi yeniden başkan olursa (kendi deyimiyle "başkan olunca") ilk iş olarak Avrupalıların NATO savunmasına katkılarını yeniden gözden geçireceğini söylüyor. Bu kadarla kalsa iyi,devam ediyor:

"Katkısını tümüyle sağlamamış, ihmalkar ve borçlu ülkelere 'ABD sizi savunmayacak' diyeceğim. Hatta Ruslara diyeceğim ki, 'Bu ülkelere canınız ne isterse yapabilirsiniz'"

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Tamam, Trump devlet adamı filan değil; siyasetçi geçmişi yok,hatta kafasında bazı tahtaların sayısı ve konumu tam arzu edildiği gibi değil. Ama "Hür dünyanın lideri," "Batı İttifakı'nın temel taşı" ABD'nin başkanı, Rusların karşısına geçip, meselaLüksemburg'u, Belçika'yı, İspanya'yı, Almanya'yı ve hatta Kanada'yı "Gel işgal et, yak yık, ne istersen yap!" diyebilir mi Bu ülkeler NATO şartlarını kelimesi kelimesine yerine getirememiş ülkeler. Ancak, eğer kafası Rusya-Çin-İran-Kuzey Kore diye takıntılara saplanmış bir küreselci değilseniz, şu anda mevcut dengeler itibariyle NATO'nun yeni silahlara, aman-aman bütçe artışlarına da ihtiyacı olmadığını görebilirsiniz.