Trump'ın konuşmasını Netanyahu mu yazmış

Bugün, bismillah, yeni yılın ilk günü! Romalılar başlangıçların ve bitişlerin, savaşların ve barışların tanrısı Janus'un adına yeni bir ay icat etmeselerdi; Orta Çağ Hristiyanları da İncil'deki eşeklerin rolünü anmak üzere kutladıkları Eşek Bayramı'nın bu yeni ayda yapılmasını benimsemeselerdi, muhtemeldir ki, 80'e yakın dilde "Jan" ile başlayan bir ay ve bu ayın ilk gününü kutlama geleneği de olmayacaktı. Ama olmuş; Julian Takvimi diye bir şey var; 60 ülke kendi takvimlerini uyguluyor; Gregoryen, Yahudi, İslami, Hindu, Çin ve Fars takvimlerinin uygulandığı ülkelerde de "Yeni Yıl" denince 1 Ocak'ı hatırlayan çok sayıda dünya vatandaşı var.

Yani, özetle, bugün yeni bir yılın ilk günü; ama takvim yaprağından başka yeni bir şey yok. Alalım Filistin meselesini… Büyük tantana ile, Trump'ın 7'nci barış olarak dünyaya armağan ettiği Gazze Anlaşmasının birinci etabı çoktan bitmiş; ikinci etaba geçilerek, Gazze halkının Siyonist soykırımı, Netanyahu çetesinin savaş suçlarından sonra açlık, ilaçsızlık ve soğukla mücadelesine Türkiye dahil, beş ülke askeri ve sivil personeli ile yardımı sağlanmış olacaktı. Ama 2025'in sondan bir önceki gününde Netanyahu bu kez Trump'a, Florida'daki saray bozması çiftliğinde televizyon kameralarının ve muhabirlerin önünde "2'nci aşama konusunda sizinle aynı fikirde değilim" dedi. Trump ne yaptı Netanyahu'nun 2'nci aşamaya geçilmemesindeki ısrarının, Hamas'ın silah bırakmamasından kaynaklandığını söyleyerek, adeta ona mazeret uydurdu.

Trump, zaten Netanyahu ile görüşmesine "ona olan bağlılığını" ifade ederek başladı. Trump'ın bir süreden beri yakasını Netanyahu'nun elinden kurtarmayı başarmış göründüğünü yazan (benim de aralarında olduğum) yorumcular, Trump'ın iki heyetin toplantısı başlarken yaptığı konuşmadan cımbızla çekerek, iki liderin "Gazze, Suriye ve diğer konulardaki artan gerilimlerine değinmemekle birlikte anlaşmazlık belirtileri gösterdiklerini" ifade ettiler. Bu kişilerin cımbızı çok seçici olmalı. Bir yıl içinde beşinci görüşmesini ve ABD ziyaretini yapan Netanyahu, heyetler arası toplantıyı açarken Trump'ın yaptığı konuşmayı Kudüs'te Siyonistlerin toplantısında kaleme almış olsaydı, içine ancak bu kadar bol "sıcak söz" koyabilirdi.

55 bini mezarında, bir o kadarı da Gazze'nin enkazı altında yatan Filistinlilerin uğradığı katliam unutuldu; yerine "İsrail'in Hamas'la olan savaşı" diye bir şey konuldu ve ABD ile İsrail'in "Buna kalıcı bir son vermeyi ve bölge genelinde daha geniş bir barışı sağlamayı hedefledikleri" açıklandı. Trump, görüşmenin başında "beş önemli konu" hakkında konuşacaklarını söyledi ve görüşmenin sonunda "Bunlardan üçünü çözmeye yaklaştıklarını" ifade etti. Ele alınan konularda çözüm yok; ele alınmayan konular da başka bahara kalmış oluyor!