Suriye konusunda hatadan dönüyoruz

Diplomaside "kelimeler" çok önemlidir. Nitekim bu sebeple dünyada "diplomatik dil" diye bir şey vardır. Dışişleri Bakanlığı'nda uzun yıllar en önemli görevlerde bulunmuş Büyükelçi Sayın Yalım Eralp'in 1976'da, belki de ABD'nin Kıbrıs konusunda hala çözümsüzlükten yana olmasıyla sonuçlanan bir kelime tercihinde, anlaşamamış olduğumuz bir iletişim sorununu anlattığı anısını hatırlıyorum. ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger önerecekleri çözümün taslak mektubunda "Federeted" kelimesini kullanmış; Türk tarafı "Federal" kelimesini önermiş. Kissinger "İkisi de aynı anlamda" deyince, Türk tarafı "Öyleyse Federal deyin!" diye ısrar etmiş. Sn. Eralp, "O mektup hala gelmedi!" diyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

ABD'nin Arap dünyasını bölüp parçalamak için düzenlediğiniartık tam anlamıyla bildiğimiz sözde Arap Baharı Mart 2011'de Suriye'ye ulaştı; Beşar Esat, Sünni muhalefetle anlaşmak yerine, Nusayri Şebbiha milisleri ile 10'a yakın kent ve kasabayı aylarca kuşatma altında tutmayı tercih etti. Muhalefetin direnmesi sürünce de, "Baas Rejimi", "isyancı teröristleri sakladıkları" iddiasıylaDera, Süveyda, Halep, İdlip ve Hama illerini önce topa tuttu, sonra da uçakla bombaladı.

Kentlerde durum korkunçtu. Gelen vahşet fotoğrafları, hükumetin kendi sivil halkını tabi tuttuğu katliamın inanılmaz boyutlara ulaştığını gösteriyordu. Suriye'de iç savaşın ilk üç yılı içinde 580 bin kişi öldü; bu rakam günümüze kadar, 617 bine ulaştı.

Sorunun insani boyutuna ek olarak, sığınmacı dramı başladı. BM rakamlarına göre, 3 milyon 763 bini Türkiye'ye, 4 milyonu Ürdün, Lübnan ve Mısır'a ve geri kalanı 51 ülkeye gitmek üzere 13 milyon Suriyeli ülkesini terk etti. Türkiye ve üç Arap ülkesine, BM, AB ve İslam Konferansı Teşkilatı sığınmacıların getirdiği mali yüke destek olmak amacıyla yardımlar yaptı (ve yapıyor). Ne var ki, sığınmacıların Suriye'ye dönmelerini sağlamak için ne Suriye'nin dünyadaki tek müttefiki Rusya, ne fırsattan istifade bu ülkeyi üçe bölerek, İran ile İsrail arasına bir tampon devlet oluşturma gayretindeki ABD ve ne de bütün amacı "Suriyeliler bize gelmesin de nereye giderse gitsin!" şeklinde özetlenebilecek AB ülkeleri, hiçbir çabada bulunmadılar.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Sığınmacıların ülkelerine dönememesi ise kendilerine sunulan statüyü uzatmaları, tabir yerindeysemisafirliklerinin ev sahibini bıktıran bir boyuta varmasına yol açtı. Birçok kişinin beğenip de yapmadığı işleri Suriyeliler yapıyor. Suriyeli gençler bulundukları ülkelerde okulları bitirdi, üniversitelerden mezun oldu. Sağlanan bu imkanların milli bütçeye yük olduğu kanısı yayıldıkça yayıldı. "İşlerimizi Suriyeliler elimizden alıyor!" şikayeti, sık sık dillendirilmeye başlandı.