Dostlarımızhop oturup hop kalkıyor

Yunan gazeteleri bir yandanABD'nin malum düşünce (!) kuruluşları diğer yandan,aylarca "Türkiye'ye F-16 uçakları verilmesin!" diye tepindi. Buna engel olamayınca şimdi ortaya bir "Yunanistan ve Türkiye ile F-16 ve F-35 savaş uçaklarının satışına ilişkin üçlü anlaşma" söylentisi attılar; bunun uygulanmasını sağlamak için var güçleriyle yırtınıyorlar.

Güya, Türkiye'ye yeni F-16 savaş uçağı satışı ile mevcutların güncellenmesi için gerekli kitlerin verilmesi, kimine göre 2, kimine göre 3şarta bağlıymış. Kabaca, bu çevreler,uçakların Türkiye'nin Yunanistan'a (kime göre PYD-YPG'ye) karşı kullanılmaması şartına bağlı olduğunu veya 'olması gerektiğini'savunuyorlar.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Yunan Kathimerini gazetesi, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Temsilciler Meclisi ve Senato'nun ilgili 4 komitesine gizli bir mektup gönderdiğini, Türkiye ile yapılan anlaşmanın kamuoyuna açıklanmayan bir bölümü olduğunu, bu bölümde Yunan adaları üzerinde uçuş yapmama şartı bulunduğunu öne sürdü. Gazeteye göre, koşulun ihlal edilmesi halinde ABD Dışişleri Bakanlığı devreye girecek, saldırılar sürerse F-16 tedarik programı durdurulacak. Gazetenin bu haberi üzerineYunan TV'leri, Suriye'deki PKK örgütlenmelerinin kontrolü altındaki medya kanalları sevinçtenadeta havaya uçtu.

Milli Savunma Bakanlığı bu haberi anında yalanladı,49 adet yeni F-16 ve 79 adet F-16'nın modernize edilmesiyle bunlara ait mühimmat, malzeme ve teçhizatları içeren talep konusunda ABD Dışişleri ve ABD Kongresi arasındaki müzakerenin Ocak'tan beri devam ettiği, bu süreçte Kathimerini'nin iddiaların aksinebir tek "şart" ifadesi geçmediği bildirildi.

Türkiye bir NATO ülkesidir ve bu bağlamda, diğer üyelerden yapılan her türlü tedarikte bir şart vardır: NATO kaynaklı her türlü malzeme, silah, mühimmat ve teçhizat, NATO kolektif savunma konseptine uygun şekilde kullanılır. Bu konseptin birinci maddesi, üye ülkelere ulusal güvenliklerini sağlama garantisidir.

Türkiye'nin, kendi parasıyla satın almış oldukları ile birlikte, Irak ve Suriye'de kullandığı her türlü NATO çıkışlı silah, teçhizat ve malzeme (buna F-16'lar da dahil), bu çerçevedeulusal güvenliğisağlama amaçlı kullanılmaktadır. NATO'nun da tanıdığı (ve mesela ABD'nin DAEŞ'ten tutun, Güney Amerika kaynaklı narko-terörizme karşı uyguladığı) "bir ülkenin, teröristi sınır ötesinde bulup yakalaması veya imha etmesi" kuralı, Türkiye'ye NATO silahlarını nerede olurlarsa olsunlar, PKK bağlantılı örgütlenmelere karşı kullanma hakkı vermektedir.