Danışıklı dövüş Gazze için çözüm olabilir mi

Biden, bakabildiğince sert bakışlarla ve elinden geldiğince ekşimiş bir yüz ifadesiyle "Amerikalılara zarar veren bedelini öder" diyor. Başkan'dan habersiz kanser ameliyatı olan Savunma Bakanı, "Bu daha başlangıç! Devamı gelecek" diyor. Ama İran ile bağlantılı milislerin Ürdün'deki bir üste, ABD'li 3personeli öldürdüğü saldırıya Washington'ın misillemesi, aralarında sivillerin de olduğu 16 kişinin ölmesine rağmen, beklendiği gibisınırlı oldu.

Hatta, Trumpçı eski subaylarve sivil uzmanların iddiasına göre, bu misilleme, Katar üzerinden İran'a haber uçurulan bir tür danışıklı dövüştü. ABD Merkez Kuvvetleri Komutanlığı'nın (CENTCOM), 85'ten fazla hedefe B-1 uçaklarıyla saldırı düzenlendiğiniaçıkladığı andan itibaren, Fox haber kanalını dolduran uzmanlar, ABD misillemesinin geç kaldığındanhedeflerin karşı tarafa gerçekten zarar vermeyecek şekilde seçildiğine kadar, bir anlamda harekatın boyutunu küçümseyen ama diğer açıdan bakılırsa ABD'nin burada askeri değil siyasi bir manevra yaptığını söyleyen açıklamalar yaptı; yapıyor. Nitekim, Iraklı radikal Şii milislerin Hizbullah'a bağlı Hareket el-Nujaba grubunun sözcüsü Hüseyin el-Musavi de,ABD uçaklarının vurduğu hedeflerde askeri kişilerin bulunmadığını, sadece Iraklı v e Suriyeli sivillerin öldüğünü bildirdi.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

ABD'deki Biden aleyhtarı cephenin seçimlere kadar abartmak için ellerine bir koz daha geçtiği, Teksas'a mülteci akınının durdurulamamasının ardından, şimdi de ülkenin İran karşısında güçsüz, çaresiz duruma düşürüldüğü iddiasını dillerine dolayacakları aşikâr. Ancak Hizbullah'ın yaptığı iddia edilenÜrdün'deki üsse düzenlenen SİHA saldırısına karşılık, "İran vekalet savaşı" sürdüren milislere karşı başka misillemeler yapılsa bile, ABD'nin patlamaya hazır barut fıçısı haline dönmüş bölgede yeni bir kıvılcımdan dikkatle kaçındığını söyleyebiliriz.

İran ile vekalet savaşının aleniyet kazanması ve vekalet yolundan çıkıp gerçek çatışmalara dönmesi, İran'ın bir şekilde doğrudan ABD veya İsrail saldırısına hedef olması, bölgesel olarak kalsa bile Ürdün, Lübnan, İsrail, Mısır arasında "savaş" çıkması önlenmelidir. ABD ve AB eğer bu son olayla bu dikkate sahip olduklarını gösteriyorlarsa, bunu çok olumlu bir gelişme olarak kaydetmek gerekir.