Amerika bu değil

ABD, siyasetiyle, ekonomisiyle, diplomasisiyle, dünyanın en büyük ve uluslararası ilişkilere yön veren birkaç ülkesindenbiri. Hem de en önde geleni olduğunu yazdığım Pazartesi günü ABD Savunma Bakanlığı görevindekiNeoCon çeteci, koşa koşa İsrail'e gitti ve ülkesinin yüzde 1.500 Netanyahu'nun arkasında olduğunu söyledi. Böyle gereksiz, sadece Netanyahu ve onun savaş kabinesine katliamlarını artırması için cesaret verecek bir demeç vermekle kalmadı, İsrail'e yardım götüren gemi trafiğine Kızıldeniz rotasında engel olan Yemenli yurtsever Hutilere karşı bir koalisyon oluşturduğunu açıkladı. (Bu oluşumda ABD'nin yanı sıraİngiltere, Kanada, Fransa. İtalya, Hollanda, Norveç, İspanya, Seyşel Adaları veBahreyn var. Seyşel Adaları neyse de Bahreyn'in adını okuyan, gülümsemeden edemez, zannederim.)

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

NeoCon'lar, sonradan olan her ideolog gibidünyaya bir ABD egemenliği kurma davasının en ateşli savunucusu, buna karşı çıkan herkesin en gözü kara hasmı oldular. O kadar ki, geleneksel "con" (ConservativeMuhafazakar) takımı, örneğin geçenlerde ölen, dünyayı ABD'nin arka bahçesi olarak tanımlamasıyla meşhur dışişleri bakanı, ulusal güvenlik dairesi başkanı Henry Kissinger bile ömrünün ikinci yarısında başka ülkelere ABD tarzı demokrasi ihraç etmenin ham bir hayal olduğuna ilişkin kitaplar yazıp, konferanslar vermişti.

Biden'ın ağzının bir kenarından İsrail'e, Gazze katliamının Hamas'ın kökünü kazıma amacından daha geniş bir alana yayılmakta olduğunu söylemesi, bir anlamda Avrupalılara ve Orta Doğululara (ve bir ölçüde bana), Biden'ın akli melekelerini tamamen yitirmemiş olabileceği ihtimalini hatırlatmıştı. ABD, altında imzasının bulunduğu, Filistin'de iki devlet, bir Musevi, bir Müslüman ülkesi kurulması kararını hatırlayıp, Netanyahu'nun Siyonist ideolojinin Filistin'de Filistinlilere karşı etnik temizlik harekatına nihayet dur demek istediğini zannetmiştik.

Önünde "Ama ben de Siyonistim" ve arkasında "İsrail'in kendi kendisini savunma hakkını desteklemeye devam ediyoruz" parantezleri açılmış bu sözde "uyarı" karşısında bile Netanyahu çok şiddetli tepki gösterdi "Siz de bütün Afganistan'ı, Irak'ı ve Suriye'yi bombalamıştınız!" diye karşılık verdi.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı