Ataşehir STK'ların merkezi olacak

Türkiye'de farklı nitelikte bir çok sivil toplum örgütü ve dernek bulunmaktadır. Bu dernekler kuruluş amaçlarına uygun olarak faaliyetler göstermekte ve kendi bünyelerinde oluşturdukları üye portföylerinden aldıkları desteklerle ayakta durmaya çalışmaktadırlar.

Sivil toplum kuruluşlarının pek çok farklı faaliyet alanına sahip olduğu, bu alanların bazılarında daha yoğun faaliyet gösterdiği sayısal göstergeler ile görülecektir. Sivil toplum kuruluşları incelendiğinde, 2020 yılı itibariyle 121.720 dernek, 5.775 vakıf, 604 sendika, 3.003 oda ve 53.259 kooperatif bulunmaktadır. Toplamda 184.361 sivil toplum kuruluşu olduğu görülmektedir. Bu STK'lar faaliyet alanlarıyla bağlantılı olarak çalışmalar gerçekleştirmekte ve üyeleriyle birlikte faaliyetlerini yürütmektedir. 2010-2020 yılları arasında derneklerin sayısal değişimi incelendiğinde, faal dernek sayısında sürekli bir artış olduğu görülmektedir. 2010 yılında 84.985 faal dernek varken, bu sayı 2020 yılında 121.614'e yükselmiştir.

Faal derneklerin bölgelere göre dağılımı incelendiğinde ise 2020 yılı verilerine göre en fazla faal dernek Marmara Bölgesi'nde bulunmaktadır. Marmara Bölgesi'ni İç Anadolu Bölgesi izlemektedir. En az faal dernek ise Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunmaktadır. AK Parti Ataşehir Belediye Başkan aday adayı olarak bendeniz de dernekçilik ve sivil toplum kökenliyim. Yıllarca Alzheimer, Demans, Parkinson Hasta ve Hasta Yakınları Derneği'nin genel başkanlığını yürüttüm. Bu derneğin bünyesinde ortaya koyduğum çalışmalar neticesinde Bakım Sigortası kanun teklifimiz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın bu dönemki vaatleri arasında yerini aldı.

Milyonlarca insana umut oldu. Diğer yandan Küresel Ticaret Platformu Genel Başkanı olarak onlarca projeye imza atmış bulunuyoruz. Küresel Ticaret Platformu özünde dünyadaki tüm Türk derneklerini kuşatan, onların üreteceği enerji ve sinerjiden ülkemize katma değer sağlamayı amaçlayan bir dernektir. Yukarıda belirttiğim gibi ülkemizdeki STK'ların sayısı giderek artarken, dünyadaki tüm Türk derneklerinin birlikte el ele verdiklerinde üretecekleri ve yaratacakları sinerji ve lobi gücü gerçekten inanılmaz boyutlara ulaşacaktır, muhteşem bir güç ortaya çıkacaktır.

Yurt dışındaki Türk STK'larının Türkiye'deki STK'larla ortak proje ve çalışmalar yaptığını düşündüğünüzde, temsilcilikler kurduklarını düşündüğünüzde bu enerji ve sinerji inanılmaz boyutlara ulaşacaktır. Fransa'daki, Türkiye deki, Çin deki bir Türk vatandaşı dünyanın her yerindeki STK lar aracılığıyla hem ticari hem kültürel sanatsal mesleki görüşmeler veya işbirliği yapabilecek, bu enerjiden, hem ülkemize hem de STK'larda faaliyet gösteren vatandaşlarımıza önemli katma değerler oluşturulabilecektir.

Odalar, birlikler, platformlar, dernekler, vakıflar, sosyal yatırım vakıfları, Hayır Kurumları, Federasyon ve konfederasyonlar, Politik, sosyal, kültürel, hemşeri, mesleki, iş insanları, spor taraftarları bu enerjinin merkezini oluşturacak sivil toplum örgütleridir. AK Parti Ataşehir Belediye Başkan aday adayı olarak, birkaç haftadır köşemde Ataşehir'de Cumhurbaşkanımız bizleri aday olarak takdir eder, Ataşehirli vatandaşlarımın helal oylarıyla seçilirsem hangi projeleri yürürlüğe koyacağımı kaleme alıyorum. Geçen haftaki yazımda belediye başkanlarının bölgesi için nasıl katma değer üretmesi gerektiği konusunu gündeme getirmiştim. Belediye başkanları bölgeleri için kooperatifler, yaşadıkları bölgedeki insanların istihdamını artıracak, bütçelerini zenginleştirecek, hükümetten bağımsız olarak da projeler yapması gerektiğini dile getirmiştim.

Gündeme getirdiğim gibi İstanbul'da iki tane fuar merkezi bulunmaktadır. Birisi TÜYAP, birisi CNR... Bu fuar merkezlerinin ikisi de Avrupa yakasındadır ve ürettikleri katma değerler Avrupa yakasında kalmaktadır. Bir fuar merkezi, yıl boyunca farklı nitelikte onlarca fuar etkinliği düzenlemektedir. Bu fuarların bir çoğu uluslararası nitelikte olup, yabancı misafirler ülkemize gelip bu fuarları takip etmekte, ülkemize döviz girdisi sağlamaktadır. Buradan hareketle Anadolu yakasında da bir fuar merkezi, festival merkezinin kurulması şarttır. Bu fuar merkezi neden Ataşehir'de olmasın. Zira, Türkiye'nin en önemli havalimanlarından Sabiha Gökçen havalimanı Ataşehir'e bir adım uzaklıktadır.