Yüce iddia

Aşağıdaki satırlarım "dini inançlara saygılı olduğum" ve Atatürk'ün "yurtta sulh, cihanda sulh" ilkesi ışığında komşularımızla iyi ilişkiler temennimin merceğinden okunmalı.

.

Financial Times'in 14 Mayıs 2024 tarihli nüshasında Najmeh Bozorgmehr imzasıyla bir "haber analiz" yayınlandı. Yazı şöyle başlıyor

Ayetullah Ali Hamaney "20 yıl önce Tanrı'nın kendisi aracılığıyla konuştuğunu" hissetti. İran'ın dini lider Hamaney, "olayın yaklaşık 20 devrim muhafızları komutanı ile bir toplantı sırasında gerçekleştiğini" hatırlamakta.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Toplu ibadetten ve dualardan sonra Hamaney avluda rahat bir şekilde otururken, kendisini komutanlarla "sıcak ve büyüleyici" bir sohbete dalmış halde buldu.

İşte o zaman "yüce Allah'ın sözleri dilimden aktı" dedi. İran gibi dindar bir ülkede bile bu itiraf olağan dışıydı. Hiç kimse bu iddiaya açıkça karşı çıkmaya cesaret edemedi.

Ancak

Bu olay İran Cumhuriyeti'nin zirvesindeki ruhani ve siyasi lider olarak 30 yıldan fazla bir süre sonunda hala onun "olağanüstü dini otoritesinin" altını çizmeye hizmet etti.

Bir akrabası göre "Ayetullah Hamaney, liderliği boyunca çok sayıda iç ve dış tehdidi yalnızca Allah'ın lütfu ve görünmez kutsal rehberliği sayesinde başarıyla yönettiği" inancındadır.

Kayıtsız şartsız destekçileri ise "Ayetullah Hamaney, ilahi olarak yönetmekle görevlendirilmiştir ve onu diğerlerinden ayıran şey Allah ile olan kalıcı bağlantısıdır" görüşündeler.

BİR SONRAKİ AYETULLAH

Ancak Ali Hamaney 85 yaşında.

Şimdiden onun yerini kimin alabileceği konuşulmakta.

İran hukukuna göre "yeni bir dini liderin atanması görevi 88 üst düzey din adamından oluşan uzmanlar Meclisi'nin görevi.

Mart ayında yeni Uzmanlar Meclisi seçildi. Hamaney'in ilerlemiş yaşı dikkate alınarak 8 yıllık görev süresi içinde yeni Ayetullah'ı belirlemek gibi çok önemli bir misyonu gerçekleştirecek.

Ayetullah Hamaney'in halefi bir reformist olabilir mi

Bu ihtimal sıfıra yakın görünüyor. Çünkü Uzmanlar Meclisi içinde ılımlılar veya reformistler yok.

Katı din adamlarından oluşuyor.

Ayetullah Hamaney'in "muhafazakar çizgisinin" devamını ve istikrarlı bir geçişi amaçlayan bu Uzmanlar Meclisi yıllardır hazırlanan projenin son halkasıydı.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Ayrıca 2022'de rejimi sarsan halk muhalefeti, başörtülerin yakılması gibi reformist eylemler önemli uyarılar olarak algılanmıştı.

Cıvataların sıkılaştırılması ile rejimin geleceği sağlama almak "öncelik" kazanmıştı.

İslam Cumhuriyeti artık "etkili bireylere" değil ideolojisine sadık, katı slogan atanları destekliyor.

Belirttiğim gibi en büyük öncelik, cumhuriyetin bekasını sağlamak.

Katı muhafazakarlar devletin bütün katmanlarında egemen.

Siyasi hayatını sürdürmek sadece muhafazakar kurallara tereddütsüz bağlı kalanlara bahşedilmiş gibi görünüyor.

HAMANET DİNDAR MÜCAHİT

Ilımlıların ve reformcuların ulusal meclise girmeleri nasıl engellendi

Sorunun cevabı gene Financial Times'teki satırlarda.

Reform yanlısı üst düzey din adamları ya aday olmaktan kaçındı ya da yasaklarla karşı karşıya kaldılar.

Bir örnek

Merkezci eski Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin adayları onaylayan ve yalnızca dini lidere sorumlu olan anayasal organdaki koltuğunu koruması karşılığı Uzmanlar Meclisi'ne aday olması engellendi.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Amaç

Ayetullah Hamaney'in kutsal mirasını sürdürmesini sağlayacak bir Uzmanlar Meclisi oluşturmaktı.