Süper Kupa...

Futbolda "taraftar şiddetine" genel olarak "Holiganizm" deniyor. İngiltere futbol takımlarının taraftarları bu çirkinliğin önde gelenleri.

.

29 Mayıs 1985

Brüksel'de İtalyan Juventus takımıyla İngiliz Liverpool Şampiyon Kulüpler Kupası Finali'ni

oynayacaklar. Maçtan önce taraftarlar arasında önce sesli sataşmalar, ardından maddelerin karşılıklı havada uçuşması

Ve Ardından Liverpool holiganlarının aradaki tarafsız tampon tribününü aşarak Juventus seyircisine saldırması Tekme, tokat, sökülen koltuklarla, şişelerle darp.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Sonuç 32 İtalyan, 4 Belçikalı, 2 Fransız ve 1 Kuzey İrlandalı, toplam

39 can kaybı. Tribünler boşaltılır, maç seyircisiz oynanır, Michel Platini'nin penaltıdan attığı golle Juventus maçı 1-0 kazanır.

Olaydan sonra "demir leydi" lakaplı dönemin İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher "Bunların cezasını ben vereceğim. Liverpool Avrupa kupalarından süresiz men edilmeli" demişti.

Ancak UEFA Liverpool'a "Avrupa kupalarından 5 yıl men" cezası vermişti.

Başbakan Thatcher'ın öfkesi devam ediyordu. "Liverpool'un olası itirazı üzerine UEFA'nın 5 yıllık men cezasını indirmesi halinde, İngiltere'nin Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) ve UEFA'ya üyeliğini süresiz fesh edeceği" tahdidinde bulunmuştu. Bu utanç verici kanlı olayın yaşandığı Brüksel'deki "Heysel Stadyumu"nun adı da "Kral Baudouin" olarak değiştirilmişti.

TRABZON-FENERBAHÇE

Elbette Liverpool holiganlarının kan döken barbarlığıyla Trabzon'da 20-30 taraftarın sahaya girmeleri arasında kesinlikle hiçbir benzerlik yok.

Ancak... Şükür ki can kaybı olmayan ve sevgili Trabzonluları da üzen "Trabzonspor-Fenerbahçe maçı sonrası olayların" artçı travma depremleri sürmekte.

Örneğin... Bir sürpriz olmazsa bugünkü Süper Kupa maçında Fenerbahçe-Galatasaray'ın karşısına "U19" takımıyla çıkacak. Dolaşımdaki senaryoya göre sadece 9 genç oyuncuyla başlayacak. Kısa süre içinde 3 genç Fenerbahçeli futbolcu sakatlık gerekçesiyle oyunu bırakacak.

Fenerbahçe U19 takımı 6 kişiye ineceği için kurallara göre maçın devamı oynanamayacak. Galatasaray kupayı alacak Fenerbahçe'nin gerekçesi "Avrupa karşılaşması nedeniyle Süper Kupa maçının ertelenmesi isteğinin kabul edilmemesi" ve bir diğer isteği olan "yabancı hakemin görevlendirilmemesi"

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Futbol Federasyonu en azından "erteleme" seçeneğini vurgulamalıydı.

GALATASARAY ÖRNEKLERİ

Galatasaray'ın Avrupa maçlarında da bazen erteleme yapıldı.

Bazen de isteklerine kulak asılmadı.

Fatih hoca "sahaya çıkarız, aslanlar gibi oynarız" derdi. "Maçı oynamamak, U19 takımıyla oynamak" gibi tavırlar kimsenin aklından geçmezdi. Trabzon'daki o saldırılar yaşanmış olmasaydı yani daha önceki yılların olumsuz birikimleri üzerine bu son damla gelmeseydi yarın Süper Kupa'ya "Fenerbahçe bütün as oyuncularıyla birlikte tam takım çıkardı" diye düşünüyorum. Fakat

Ortada büyük bir travma var.

AKİL ADAMLAR

Gene de "U19 takımıyla çıkmak, maç tamamlanmadan sahadan çekilmiş olmak" tavrını "orantısız tepki" olarak yorumlayan çok sayıda futbol akil adamı var. Başkan Ali Koç ve yöneticilerinin onlara kulak vermesinde fayda var.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Bir önceki Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın değerlendirmesi de böyle.

"Fenerbahçe tam kadrosuyla çıkmalı, maçı kazanmalı ve Kupayı kaldırmalı" diyor. Aziz Yıldırım'ın uzun konuşmasında neredeyse tamamı yol gösterici. Kupaları "himmetle (kayırmayla, yardımla, arka çıkmakla) almaya alışmış Galatasaray'a bu kupayı hediye edilmemeli" söylemi hariç.