Oscar'ın arka odaları

Hollywood'un "Oscar Ödülleri" için yazmayı hafta sonuna bırakmıştım. Seveceğinizi umduğum bir Oscar anısıyla başlayayım.

Efsane aktör Gary Cooper, dönemin büyük artisti BarbaraStanwyck ve karakterlerin usta oyuncusu Anthony Quinn, bir film çekimi için Meksika'dalar.

Volkanik göl kıyısındaki görkemli bir otelde kalmaktalar. 1953 yılının 19 Mart'ı. Akşam Oscar ödüllerinin verileceği geleneksel etkinlik var.

O yıllarda -Oscar'a aday gösterilse bile- bir yıldızın törene gitmesi için yapımcılar çekimlere ara vermiyorlar. Meksika'dan televizyonla izlemek de mümkün değil.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Anthony Quinn içten içe "Viva Zapata"daki en iyi erkek yardımcı oyuncu ödülünü alabileceğini düşünüyor. Gary Cooper da "High Noon"daki rolüyle en iyi erkek oyuncu dalında aday gösterilmiş.

Anthony, sevgilisi Susan'la, Gary ise Barbara Stanwyck'le birlikte bahçede çimlerin üzerine uzanmışlar. Yanlarında birer şişe viski. Bir süre sonra Barbara ve Susan uyuklamaya başlıyorlar.

Anthony anlatıyor:

"Şöyle bir baktım. Gary'nin sol kolu görünmüyor sanki. Ay ışığı silüetini ortaya çıkarmıştı. Gary, ellerini Barbara'nın baldırları arasında gezdiriyordu. Gary, ünlü yıldızı kandırmaya çalışırken sevgilisi otel odasında onu bekliyordu."

Bir garson Anthony'e "Amerika'dan arandığını" haber verir. Suzan'la birlikte otele giderler.

Telefonda "Viva Zapata'daki, Emilia Zapata rolüyle en iyi yardımcı erkek oyuncu Oscar'ını kazandığını" öğrenir. Anthony bahçeye döndüğünde Gary'nin
elleri hâlâ Barbara'nın vücuduyla meşguldür.

Gary onu kutlamak için ayağa kalkar. Gönderilen şampanyayı bir çırpıda içip bitirirler. Anthony'nin anlatımına göre "Gary, Oscar'ı kazanmak için en ufak şansı olmadığını" düşünüyormuş. Heykeli Zapata rolüyle Oscar'a aday gösterilen Marlon Brando'nun alacağı kanısındaymış.

Ama Sürpriz

Az sonra bir garson elinde şampanyayla gelir. Gary Cooper'a "High Noon'daki oyunuyla akademi ödülünü (Oscar) kazandığını" haber verir.

Gene "yaşasın" diye bağırırlar, birbirlerine sarılırlar, dans bile ederler. Ardından yine çimenlerin üzerine uzanırlar ve yıldızları seyre, içmeye devamAnthony"hem Oscar'larımız hem kadınları mız vardı; hem de önümüzde bütün bir gece" diye yazmış anılarında.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Viva Zapata (1952) filminde Marlon Brando ve Anthony Quinn

YARI KIZILDERİLİ DEV ADAM

Ne ilginçtir ki Anthony Quinn'in babası da "Zapatistti." Fakir köylüler adına büyük toprak sahiplerine karşı isyanın simgesi "Zapata devrimci hareketinin" içindeydi. Anlatayım

Anthony'nin babası Meksika'ya göçen bir İrlanda ailesinden. Anneannesi ise Meksika'nın büyük çiftliklerinden birinde ev hizmetlisi 14 yaşındayken çiftliğin sahibinin oğlundan hamile kalıyor.

Kızı kovuyorlar.

Mahallede komşularının çamaşırlarını yıkayarak geçimini sürdürürken İrlandalı Frank ona "isyancı Villa güçlerine (ileride Zapatayla birleşecek olan) katılacağını, kendisiyle gelmesini" öneriyor. O zamanlar dağdaki devrimci erkekler devlet güçleriyle çarpışırlar, akşam yemeğine kadınlarının yanına dönerlermiş.

Anthony'nin annesi babasının tüfeğini temizler, giysilerini onarır, yemeğini pişirirmiş. Geceleri de babasının battaniyesi altında onunla yatarmış.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

İşte o gecelerden birinde annesi Anthony'e hamile kalmış. Bir süre sonra babayla birlikte California'ya göçmüşler. Üzüm, portakal, mandalina, pamuk toplayarak geçiniyorlarmış. Sonra babası Hollywood'da dekorasyon işlerinde iş bulmuş.

Anthony ilk gençlik yıllarında Rahip yardımcılığı, mimar, boksörlük de yapmış.

Anthony Quinn ve Katherine DeMille

AŞK ÜÇGENİ

Los Angeles'in kremasından bir ailenin kızı olan Elie'yle tanışması Anthony'nin yaşamında dönüm noktasıdır. Kızın annesi