Trump ürpertisi

İnanması zor ama Amerikan halkı tuhaf komplo teorilerine ve gerçek dışı iddialara inanmakta.

Misal

Amerikan yasama mabedi Capitol'u basan güruhun öncülerinden olan ve kendisine "QAnon Şamanı"adını veren adamı hatırlayın. Hani o kafasında boynuzları olan. Üzerine hayvan kürkleri sarılmış yüzü boyalı garip adam

QAnon Şamanı,"Biden'ın partisi Demokratların Washington'un altındaki gizli tünellerde çocukların kanını içtiğini" söylüyor.

ABD halkının yüzde 17'si tarafından destekleniyor.

Cumhuriyetçilerin yarısından fazlası "aşıların zararlı olduğuna" inanıyor. Hristiyanlığın "Evanjelik" kanadına göre bu "pandemi sürecinde kiliselerin kapatılması, demokratların kiliseleri kalıcı olarak kapatma planının ilk hamlesiydi"

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

ABD seçmenlerinin 3'te 1'i "Başkan Joe Biden'ın 2020 seçimlerini Trump'tan çaldığına" inanıyor.

"MAGA (Make America Great Again-Amerika'yı Yeniden Büyük Yap)" Cumhuriyetçileri "Amerika'nın ahlaki yozlaşmanın pençesine düştüğüne inanıyor. ABD'nin arınmak için dünyanın geri kalanından kendini koparmasıkapatması (izolasyonu) gerektiği" görüşünde.

.

MAGA Cumhuriyetçilerinde "ABD demokrasisine olan inancın" yerini, "güçlü adamlara ve yurt dışındaki otoriter yönetimlere duyulan hayranlık" aldı. Çin ve Kuzey Kore otoriter Başkanları Xi Jimping ve Kim Jong'u "halklarını demir ellerle yönettikleri için övmesi" nedensiz değil.

Bu satırlar Francis Fukuyama'nın pazartesi günü Financial Times de yayınlanan makalesinden.

Fransız Fukuyama "TARİHİN SONU ve SON İNSAN" kitabıyla büyük sükse ve ün yapmış Harvard doktoralı bilim adamıdır. Daha sonraki kitapları da küresel ilgi çekmiştir.

Örneğin "POLİTİK DÜZEN VE POLİTİK ÇÜRÜME, AİDİYET, POSTİNSAN GELECEĞİ" vd. Yani Fukuyama dikkate alınması gereken bir referans

TRUMP'IN HEDEF KİTLESİ

Trump işte Fukuyama'dan yansıttığım akla zarar böyle bir kitleye oynuyor.

Yani

Olağanüstü demagog olmasına rağmen Trump "sebep" değil "sonuç"

Onu daha da sağa doğru iten şey seçmenlerin yapısı.

Dünkü Washington Post'a göre "daha az eğitimli Yaşlı

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Beyaz Evanjelik Hristiyanlar Trump'ın destek tabanın merkezinde."

Francis Fukuyama'ya dönelim

Donald Trump'ın Başkan seçilmesi -ki anketler bunu gösteriyor- sadece ABD'yi değil dünyayı da etkileyecek. ABD'nin siyasi çürümesi önümüzdeki 8 ayda ortaya çıkacak devasa bir krizle doruğa ulaşacak.

Makaleden altı çizilerek okunması gereken birkaç satır şöyle:

Trump, Ukrayna'yı desteklemeyi reddediyor.

Bunun anlamı Rusya'nın, Ukrayna'yı yutmasına Trump'ın başkan seçilmesi halinde ABD'nin göz yumacağı

Trump'ın "milli gelirinin yüzde 2'sini savunma giderlerine harcamayan NATO üyesi bir devlete saldırması halinde, Rusya'ya karşı parmağını ile oynatmayacağını" söylemesi

"Rusça konuşan Estonya" Rusya'nın sıradaki avı olabilir.

Haritadaki yeri "virgül" kadar Estonya için NATO'nun "birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için" diyen 5'inci maddesi gereği Trump herhalde Rusya'yla bir savaşı aklından geçirmeyecektir.

Aynı öngörü "Çin'in Tayvan'a pençe atması" hali için de geçerlidir. Francis Fukuyama'nın satırlarına şu tespitiyle noktayı koyayım.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

"Her demokrasi, iyi bilgilendirilmiş ve sistemin dayandığı normları destekleyen bilinçli bir seçmen kitlesine bağlıdır." Öyle de aynı Amerikan seçmeni Kennedy, Clinton, Obama gibi genç başkanların nasıl çıkarabildi

Galiba Fukuyama'nın da işaret ettiği gibi son 10 yıllarda seçmen profili değişti.