Reisi Seyyid'di

Dünkü Hoffpost'dan satırlarla başlıyorum yazıya

Devlet tarafından işletilen IRNA Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre Pazartesi sabahı erken saatlerde Türk yetkililer "helikopter enkazı olduğundan şüphelendikleri" vahşi doğada çıkan yangını gösteren dron görüntülerini yayınladılar.

Görüntülerdeki koordinatlar, yangının Azerbaycan-İran sınırının yaklaşık 20 km (12 mil) güneyinde, dik bir dağın yamacında olduğunu gösteriyor.

IRNA'nın Pazartesi günü erken saatlerde yayınladığı görüntüler kaza yeri olarak, sıra dağlarda dik bir vadinin karşısındaki alanı yansıtıyordu. Yerel Azeri dilinde konuşan askerler "işte, bulduk" dediler.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Böyle elim bir olay vesilesiyle de olsa Türkiye'den gönderilen ekiplerin dronları ve helikopteriyle olay yerini ilk bulanlar olmasına işaret ediyorum.

SİYAH SARIK

Helikopterde yaşamını yitiren İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi tıpkı Ayetullah Humeyni ve şimdiki dini lider Ayetullah Ali Hamaney gibi "siyah sarık" takardı.

Siyah sarık sadece "Seyyid"lere tanınmış bir haktır.

Arapça bir kelime olan "Seyyid", Peygamber Hz. Muhammed'in kızı Fatma ve torunları Hasan, Hüseyin, Zeynep, Rukiye ve Ümmü Gülsüm'ün soyundan olduğuna inanılanları kapsar.

Kutsal bir tanımdır.

Erkekler için "Seyyid", kadınlar için "Seyyide" sıfatı kullanılır. "Seyyid" sıfatı "şerefli, asil soylu, onurlu, kutsal, mübarek" anlamlarını kapsar. "Nesl-pak-i Muhammedi'ye mensup olup yüceltilmiş olanlardır."

İlginçtir ki 17 Mayıs'ta bu köşede İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in yaşlandığını ve onun yerine iki aday olduğunu yazmıştım. "İki aday var. Biri Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, diğeri ise Ayetullah Ali Hamaney'in oğlu Mücteba Hamaney"

O yazıda "Ali Hameny'in yerini doldurmanın çok zor olduğunu" vurgulamıştım. O satırlar şöyleydi:

Toplu ibadetten ve dualardan sonra Ayetullah Hamaney avluda rahat bir şekilde otururken, kendini komutanlarla "sıcak ve büyüleyici bir sohbete dalmış" halde buldu.

İşte o zaman "yüce Allah'ın sözleri dilimden aktı" dedi. İran gibi dindar bir ülkede bile bu itiraf olağan dışıydı. Hiç kimse bu iddiaya açıkça karşı çıkmaya cesaret edemedi.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Ancak

Bu olay İran Cumhuriyeti'nin zirvesindeki Ruhani ve siyasi lider olarak 30 yıldan fazla bir süre sonunda hala onun "olağanüstü dini otoritesinin" altını çizmeye devam etti.

"Kayıtsız, şartsız destekçilerine göre onu diğerlerinden ayıran şey Allah ile olan kalıcı bağlantısıdır."

STATÜKO BOZULMAZ

Reisi'ye dönelim... Teokratik bir devlet adamıydı. Karizmatik değildi. Ama Ali Hamaney'in iki Halef adayından biri olarak görünüyordu. Şimdi bir aday kaldı. Ayetullah Hamaney'in oğlu Mücteba.

Dünkü New York Times'da bu doğrultuda şu satırlar yer aldı:

"Babasının ofisini yöneten ve nüfuzlu bir din adamı olan oğlu Mücteba'ya, İbrahim Reisi'nin ölümünden sonra Hamaney'in yerine geçmenin yolu açıldı."

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi yaşamını yitirmeseydi ve "88 kişilik Uzmanlar Meclisi tarafından" Ali Hamaney'in yerine getirilseydi İran'da hiçbir şey değişmezdi.

Her şeyden önce o rejimin içinden biriydi, sistem içinde bir ideologdu.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Rejimin politikalarını uyguluyordu.

Ali Hamaney'in oğlu Mücteba da öyle.

İran'ın rejim yapısı içinde babasının çizgisinde yürüyecek bir Halef adayı.

Zaten İran'ı yöneten piramidin üst kademeleri için önemli olan bu yapıdan tek taşın bile oynamamasıdır.

Devrim Muhafızları da bu katı muhafazakar rejimin ve piramidi oluşturan isimlerin dayandığı ülkenin tartışmasız en büyük gücüdür.