Genç liderler mi yaşlı kurtlar mı

Fransa'nın en genç Başbakanı Gabriel Attal 34 yaşında göreve başladı.

Atlantik'in öte yakasında ise ABD Başkanı Biden'in doğum günü pastasındaki 81 mumu üflerken çekilmiş fotoğrafları mizah konusu oldu.

Bu yıl yeniden seçilirse 85 yaşına kadar Beyaz Saray'da kalacak.

Biden değil de Trump seçilirse o da Beyaz Saray'a ikinci kez girerken 80'lik olacak. Taze umut rüzgarları estiren genç liderler mi, yoksa onlarca yıllık deneyimleri damıtmış ak saçlılar mı

Ya da "ara yaşlar"daha iyi seçenek mi

KÜÇÜK "BEN"

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

ABD'nin "gerokratlarına (yaşlı yöneticilerine)" karşın Fransa'nın yeni Başbakanı "bebek" olarak görülmekte. Aslında dünya tarihi daha genç yaşta devlet yönetimine gelenleri yazar.

Örneğin

En genç Başbakan 1783 İngiltere'sinde henüz 24 yaşındayken göreve getirilen ve "Genç Pitt" diye anılan William Pitt'ti. İngiltere'yi ölene kadar yönetti. Başarılı oldu.

"Birlik Yasası" onun döneminde çıkarıldı.

Fransa'ya dönelim

34 yaşındaki Attal "bebek Macron"olarak tanımlanıyor. Cumhurbaşkanı Macron 62 yaşındaki kadın Başbakan Elisabeth Borne'yi görevden alarak onu göreve getirdi.

Attal, Macron'un "mini-me"si mi (küçük ben), Artık 46 yaşında olan Cumhurbaşkanı Macron henüz 39 yaşındayken Cumhurbaşkanı seçildiğinde Fransa tarihinin en genç Başkanı'ydı. Eskidi.

Artık Aşırı sağın yükselişine karşı genç ve umut veren bir rüzgar estirmek istemiş olmalı.

Bu arada "ilkler" bağlamında en genç Başbakan Attal'ın "eşcinsel" olduğunu açıklayan ilk Fransa Başbakanı olduğunu da belirteyim.

İrlanda'nın 38 yaşında Başbakanlığa getirilen ve bu cinsel tercihini saklamayan iddialı siyasetçisi Leo Varadkar da "ilk eşcinsel" Taoiseach'dır. (İrlanda lehçesinde Başbakan kelimesinin karşılığı.)

Varadkar, Dünya tarihinde eşcinsel olduğunu açıklayan 4'üncü hükümet Başkanıydı.

Demokrasilerde yaşlarının 3 katı politikacılar tarafından yönetilen 30 yaşın altındaki pek çok seçmen taze kana ve yeni fikirlere aç.

"Karar alma süreçlerinde temsil edilmediklerini" düşünüyorlar. Politikadan giderek soğuyorlar.

Kamuoyu araştırmaları politika kadrolarının gençlerin yenilikçiliği, motivasyonu, yaratıcılığı ve sarsılmaz iyimserliği ile "aşılanması" gerektiğini gösteriyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Bir siyasi parti adayı olmaksızın kendi siyasi hareketini başlatarak adeta sıfırdan Cumhurbaşkanı seçilen Macron'un Attal ile"usta işi bir hamle yaptığı" söylenebilir.

KAPTAN KÖŞKÜNDEKİ GENÇLER

Butan Kralı Khesar 26 yaşında tahta çıkmıştı.

Katar Emiri Tamim bin Hamad Al Thani henüz 33 yaşındayken Emirlik tahtına oturmuştu.

Gürcistan Başbakanı Garibashvili 39 yaşında Başbakan oldu.

Kosova'nın ikinci kadın Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani 38 yaşında görece başladı.

Kuzey Kore'nin otokratı Kim Jong-Un 27 yaşındayken göreve başlamıştı.

Şili Başkanı Gabriel Boric 35 yaşında Cumhurbaşkanı seçildi. Kaptan köşkünde daha çok sayıda lider var.

FATİH VE GENÇ OSMAN

Elbette Osmanlı'da genç Padişah simgesi Fatih Sultan Mehmed'dir. Bu büyük devlet adamı İstanbul'u fethederek
ortaçağı noktalayıp yeniçağı başlattığında henüz 21 yaşındaydı.

Osmanlı'da, Genç Osman için bir kaç satır. 1604'te dünyaya geldi. İyi eğitim aldı. Latince, Yunanca ve İtalyanca bildiğinden bahsedilir. Tahta henüz 13 yaşındayken çıktı.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Ordusunun başında Hotin kentinin kapısına dayandığında henüz 17 yaşındaydı. Kuşatma başarısız oldu. Ama Leh elçileri gelerek "barış" istediler. "Hotin anlaşması" imzalandı. Gene de Genç Osman Leh şımarıklığını önlenmişti. Genç Osman bu kuşatmada yeni çerinin artık "dejenere olduğunu" gördü. Kafasında reformlar vardı.

Şöyle ki:

- Osmanlı Devleti Başkentini

Bursa'ya taşımak. - Yeniçeri ve Sipahi

ocaklarını kapatarak Anadolu, Suriye ve Mısır Türklerinden oluşan bir ordu kurmak. - Dönme ve Devşirmeleri devlet kurumlarından çıkarıp Türkleri getirmek. - Padişah ve yakınlarının yalnızca Türk ailelerinden kız almaları kuralını koymak. - Gösterişli kaftan ve kavuklar yerine sade giysiler, sade yaşam. - Kanuni ve Fatih'in yasalarını yeni koşullara göre düzenlemek.

Genç Osman'ın Araplaşan devleti ve yozlaşan orduyu yeniden inşa için Halep, Şam, Erzurum ve Mısır valilerine "asker toplama emri" sızınca yeniçeriler
kazan kaldırdı.

Genç Osman tahttan indirildi.

Boğularak öldürüldü.

Kulağı kesilerek, tahta oturtulan I. Mustafa'nın annesine sunuldu.