NATO'dan 1000 Patriot, AB'den 1 milyon obüs

2024 yılının ilk günleri uluslararası ilişkiler, savunma ve havacılık alanında önemli haberlerle başladı. Başlıktan da görüleceği üzere NATO'nun ikmal ajansı, müttefikler için 5 milyar dolar değerinde Patriot füzesi tedarik etme kararı aldı. Öte yandan Avrupa Birliği (AB) de 155 mm toplar için 1 milyon obüs temin etmek üzere üretim hacmini arttırdığını açıkladı. Bu kararların Rusya-Ukrayna savaşı için dönüm noktası olabileceğini düşünenler yok değil. Ancak bu silahların pek çoğu maalesef Ukrayna'ya sevk edilmeyecek. Halbuki neredeyse ikinci yılını geride bırakmak üzere olan savaşta Ukrayna'nın silah ve mühimmat eksiklikleri ve bunların giderilmesi hakikaten hala hayati bir önem taşıyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Hatırlanacağı üzere, savaşın ilk günlerinden itibaren müttefikler Ukrayna'ya sınırsız mühimmat ve silah desteği vermeyi taahhüt ettiler. Bu vaatlerini yerine getirmek için de stratejik rezervlerini neredeyse kritik seviyeye getirmeyi, hatta Baltık bölgesindeki bazı müttefikler kritik seviyenin de altına indirmeyi göze aldılar. Ancak gelinen noktada, NATO'nun hava ve füze savunmasını gerçekleştirmesi için gerekli imkan ve yetenekleri kritik seviyede. Aynı şekilde AB'ye üye ülkelerin obüs rezervleri de kritik seviyenin oldukça altında. Neredeyse kapsamlı bir tatbikat yapamayacak kadar.

Rusya bir taraftan sanayisini savaş ekonomisine dönüştürdü, diğer yandan da Kuzey Kore ve İran gibi ülkelerden mühimmat eksiğini giderdi. Bu hamlesini ne kadar sürdürebilir bilinmez. Sınır hattında elektronik savaş imkan ve yeteneklerini de ciddi ölçüde geliştiren Rusya, Ukrayna'nın ev yapımı insansız hava araçlarının bir bölümünü etkisiz hale getirmeyi başarabiliyor. Kara kışla birlikte kimse cephe hattında büyük manevra beklentisi içerisinde değil. Ancak Ukrayna'nın Rusya'ya karşı dayanıklılık gücünü artırmak için yeni bir hamle yapması gerekiyor. NATO ve AB'nin ilan ettiği tedarik ise sadece müttefiklerin kritik ihtiyaçlarını yeniden karşılamayı hedefliyor. Zira Rusya, müttefikler arasındaki en zayıf halka olan ülkelere yönelik olarak provokasyonlarını kademeli olarak artırıyor. Müttefikler de buna hazırlanıyor. Ukrayna'nın kimi istekleri şimdilik kulak arkası edilebilir.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Belçika'nın dönem başkanlığı

1 Ocak'tan itibaren AB dönem başkanlığı törenle İspanya'dan Belçika'ya geçti. Belçika'nın 6 aylık dönem başkanlığı Avrupa Parlamentosu seçimlerine denk gelecek. Ayrıca Belçika federal hükümet seçimleriyle de örtüşecek. 30 Haziran'da tamamlanacak olan dönem başkanlığının altı önceliği bulunuyor. Temel hak ve özgürlükler ile hukuk devletinin esaslarını güçlendirmek, AB sanayisi ile KOBİ'lerin rekabet güçlerini artırmak, yeşil mutabakata yönelik yatırım programını yeniden kalibre ederek, hedefleri güncellemek, AB içerisinde sosyal hakları uyumlu hale getirmek, AB sınırlarını korumak ve yasadışı göçle mücadeleyi artırmak. Son olarak da Küresel AB, ya da bir başka deyişle, AB'nin dünyadaki sesini pekiştirmek.