Milliyet NATO tarihinin en büyük tatbikatında

Soğuk savaşın sona erdiği 1989 yılından bu yana gerçekleşen en büyük NATO tatbikatında Türk basınından sadece Milliyet yer aldı. 31 NATO üyesinin yer aldığı tatbikatta, Washington Anlaşmasının 5. maddesindeki 'karşılıklı koruma' sınanıyor.

NATO, soğuk savaşın sona erdiği 1989 yılından bu yana tarihinin en büyük tatbikatını icra ediyor. Türkiye'den sadece Milliyet gazetesinin izlediği 'Steadfast Defender 2024' (SFD24) olarak adlandırılan 'Sarsılmaz Savunucu' harekatına İttifak'ın tüm üyeleri katılıyorlar. 31 ülkeden 90 bin askerin katıldığı harekatın temel amacı, NATO'nun karşılıklı koruma esasına dayalı olan Washington Anlaşmasının 5. maddesindeki yükümlülüğü sınamak. Bir başka deyişle harekat, NATO'ya üye bir ülkenin üçüncü bir ülke tarafından saldırıya uğraması halinde İttifak'ın vereceği askeri yanıt ve dayanışma mekanizmalarını sınıyor. 5. madde kapsamında kurgulanan 'Steadfast Defender', Kuzey ve Doğu Avrupa'da gerçekleştirilerek, Almanya, Polonya, Norveç ile Baltık ülkelerinin ulusal tatbikatları ile askeri harekatlarına çatı senaryosu oluşturuyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Resmi olarak 22 Ocak'ta başlayan tatbikat, USS Gunston Hall isimli iskele çıkarma gemisinin ABD'nin Norfolk limanından Avrupa'ya hareket etmek üzere demir almasıyla da fiilen start aldı. SFD24 esnasında 14 alt tatbikat düzenlenecek. 31 Mayıs tarihinde son bulacak olan harekat esnasında Almanya, Norveç, Polonya ve Baltık ülkeler eş zamanlı olarak SFD24'e dahil olarak ulusal tatbikatlar icra edecekler. Almanya, ulusal 'Quadriga' tatbikatıyla zırhlı birlikleri için 12 bin askerler dört manevra harekatı düzenleyecek. Aynı şekilde Polonya'nın ulusal tatbikatı olan 'Dragon 24' de SFD24 esnasında ulusal düzeyde ve NATO birliklerinin desteği ile icra edilecek. İngiltere de kara kuvvetlerinde aktif askerlerin üçte biriyle tatbikata katılıyor.

Manevralar İzmir'den

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle başlayan savaşın ardından NATO, üçüncü ülkelere 1 milyar insanın can ve mal güvenliği ile toprak bütünlüğünü koruyabilecek imkan ve yeteneğe sahip olduğunu hatırlatmak amacıyla adeta dev bir gövde gösterisinde bulunuyor. Çok uluslu ve entregre tatbikatın kara kuvvetleri manevraları İzmir'de bulunan NATO Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın önderliğinde gerçekleştirilecek.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Türk Silahlı Kuvvetleri de (TSK), hem 'Çok Yüksek Hazırlıklı Müşterek Görev Kuvveti' olarak bilinen VJTF, hem de önemli bir istihkam birliği ile tatbikatın her aşamasında yer alacak. SFD24'ün bir parçası olan 'Brillant Jump 24'te de yer alan TSK, NATO kuvvetlerinin hareket kabiliyetini ve ivedi tepki sürelerini geliştirmeyi hedefleyen stratejik tatbikatlarda boy gösterecek. Ayrıca SFD24 esnasında icra edilecek olan 'Nordic Response 24' dışındaki 'Saber Strike 24', 'Immediate Response', 'Swift Response 24' tatbikatlarına da katılacak olan Mehmetçik, TSK'nın çok uluslu entegre askeri harekatlardaki çevik, uyumlu, etkin kabiliyetini bir kez daha sergileyecek.