Macron'dan 'zevahiri kurtarma' çabası

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bir kez daha başbakan değiştirdi. 2017'de cumhurbaşkanı seçilen Macron, 2022 yılında tekrar bu koltuğa oturma hakkı kazandı. Ancak Meclis'te hükümet kuracak kadar bir çoğunluğa sahip olmadı. Almanya, Belçika hatta İtalya ve İspanya'dakinin aksine Macron, halen muhalefette olan siyasi partilerle yakınlaşma düşüncesi geliştirmedi. 7 yılda tam 4 kez başbakan değiştirdi. Son olarak da Başbakan Elisabeth Borne'u siyaseten çok yıprattı, limon gibi sıktı ve değiştirme kararı aldı. Zaten Borne'dan pek hoşlanmıyordu. Borne kendi tercihi değil, siyasi hareketinde yer alan sosyal demokrat ile liberal demokrat kökenli siyasetçilerin adeta bir dayatmasıydı. Borne'u soğuk ve teknokrat buluyordu. Siyaset arenasında yeterince karizmaya sahip olmadığını, kitleleri arkasından sürükleyemeyeceğini düşünerek görevine son verdi.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Elisabeth Borne belki kitleleri sürükleyecek popüler bir isim değildi. Ancak çoğunluğa sahip olmayan bir siyasi iktidarı idare-i maslahat edebilecek bir kişi olduğunu göstermişti. Zira parlamentoda çoğunluğa sahip olmayan Macron'un partisi yasal düzenlemelerin birçoğunu anayasa 49'uncu maddesinin 3'üncü bendinde yer alan yetkiye başvurarak yasallaştırdı. Olağanüstü bir uygulamaya başvurmayı olağan hale getirdi.

Macron, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri arifesinde kamuoyu anketlerinde birinci parti konumundaki aşırı sağ Ulusal Birlik'in (RN) yükselişini durdurmak için hamlede bulundu. Sadece 5 ay boyunca Milli Eğitim Bakanlığı görevini üstlenmiş olan Gabriel Attal'ı başbakanlık koltuğuna getirdi. 40 bakan ve devlet sekreteri yerine 15 bakandan oluşan dar katılımlı bir kabine oluşturan Macron, kabine üyelerini de ağırlıklı olan sağ partilerden gelen profesyonel siyasetçilerden seçti. Düne kadar Macron ve Başbakanı Attal ile kavgalı olan Nicolas Sarkozy'nin eski adalet bakanı Rachida Dati, kabinede kültür bakanı olarak yerini aldı.

Bu sayede AP seçimlerinde RN'in liste başında yer alan 28 yaşındaki parti lideri Jordan Bardalla'ya da ciddi bir rakip çıkardığını düşünen Macron, görünüşe bakılırsa hem ülkesinin aşırı sağa daha fazla kaymasına engel olabileceğini, hem de 34 yaşındaki başbakanı ile gençlerin siyasete daha fazla katılımını sağlayarak aşırı sağın fikirlerini siyaseten çürütebileceğini düşünüyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Avrupa'da herkes Macron'un bu siyasetinin işe yaramasını umuyor. Yarar mı, o başka bir mesele. Zira Fransa Parlamentosunda merkez sağ parti ile koalisyon kurmayı reddetmeye devam eden Macron, o partiden bir iki şahsiyeti transfer ederek, sağ muhafazakar ve ulusalcıların beklentilerini tatmin edemeyecek gibi. Yetmedi, bugüne kadar merkez sağ ile merkez sol arasında bir fark olmadığını her fırsatta dile getiren Marine Le Pen ve RN lideri Jordan Bardella'nın bu söylemleri, Macron'un sağ partilerden yaptığı transferle teyit edilmiş olacak.