Lahey'de 'soykırımı engelle'kararı

BM'nin en büyük yargı organı Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika'nın "Gazze'de soykırım davası" başvurusunu kabul etti. Mahkeme, Gazze'deki soykırım iddialarının ispatlandığına hükmetti, İsrail'den bunun önlenmesini istedi.

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), İsrail'in Gazze'de askeri harekata son vermesi ve soykırımı önlemesine hükmetti. Adalet Divanı, ayrıca İsrail aleyhine ileri sürülen iddiaların 'makul seviyede' ispatladığına hükmederek, (İsrail'in) davanın düşürülmesi talebini de reddetti.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Türkiye saatiyle 15'de başlayan duruşmada, 17 hakimden oluşan mahkeme heyetinin başkanı ABD'li Joan Donoghue, 50 dakika süreyle Adalet Divanı'nın İsrail aleyhine hükmettiği kararlar ve ihtiyati tedbirlerle ilgili mütalaasını okudu. Mahkeme, Güney Afrika'nın İsrail aleyhine açtığı davada yetkili olduğunu hatırlatırken, saldırılara maruz kalan Gazzelilerin, İsrail'in de taraf olduğu Birleşmiş Milletler (BM) Soykırım Sözleşmesi'nin 2. maddesindeki "korunan grup" tanımına girdiğine dikkat çekti. Mahkeme bu nedenle davayı kabul edilebilir bulurken, İsrail'in soykırım işlediğine yönelik herhangi bir hükümde bulunmadı, ancak kendisine bağlı güçlerin Gazze'de soykırım yapmayacağını garanti etmesi gerektiğini vurguladı.

İhtiyati tedbirler

Güney Afrika'nın talep ettiği ihtiyati tedbirlerin önemli bir bölümü, mahkemece kabul edildi. Nitekim bu ihtiyati tedbirler, sahadaki durumun daha da kötüleşmemesi için alınabilecek geçici kararlardan oluşuyor. Gazze'de yaşanan insani trajedinin altını çizen mahkeme, kararında, İsrail'in Gazze'deki soykırımı önlemek için elinden gelen her şeyi yapması gerektiğini ifade etti.

İsrail'in soykırımı önlemek, soykırıma taraf olan veya teşvik eden kişi ve kuruluşlara yönelik önlem alması gerektiğini ifade eden mahkeme, bunları bir ay içerisinde mahkemeye bir rapor halinde sunmasına hükmetti. Mahkeme, İsrail'e bina yıkımları ve sivillere ait alt yapı tesislerinin tahrip edilmesine son verme çağrısında da bulundu. Buna karşılık savaşın hemen durdurulmasına yönelik karar alınmadı. Mahkeme, İsrail'in Gazze'deki Filistinlilere insani yardım ulaştırılması ve çatışmaya ilişkin kanıtların yok edilmemesi için acil önlem almasını da kararlaştırdı.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

İsrail, 12 Ocak'taki oturumda, soykırım yaşandığı iddialarını yalanlarken, suçlamaları da reddetmişti.

Gözler rapora çevrildi

Birleşmiş Milletler'in devletler arasındaki ihtilaflarda hüküm veren en üst mahkemesi durumunda olan, BM Genel Kurulu ve Güvenlik Konseyi'nin seçtiği 15 yargıçtan oluşan Uluslararası Adalet Divanı'nın ara kararı sonrası gözler, İsrail'in bir ay içerisinde mahkemeye sunacağı rapora çevrilmiş durumda. Rapor ulaştıktan sonra, Uluslararası Adalet Divanı da Güney Afrika'nın İsrail aleyhine açtığı soykırım davasını esastan görüşmeye başlayacak. Soykırım iddiası başlığındaki kararın verilmesinin yıllar sürebileceği ifade ediliyor.

Adalet Divanı'nda, 15 yargıcın yanı sıra davanın tarafları adına katılan iki yargıç daha var. Mahkemenin yetkileri arasında, 1948 Soykırım Sözleşmesi'nden doğan ihtilaflarda hüküm vermek de var. Sözleşme, 2. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin, Avrupa'da 6 milyon Yahudiyi öldürmesinin ardından "böyle bir olayın tekrarını önlemek amacıyla" kabul edilmişti. İsrail, Güney Afrika, Myanmar, Rusya ve ABD, anlaşmayı onaylayan 153 ülke arasında bulunuyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

2002'de kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi ise, ceza davalarını yargılıyor, bir kişi hakkında savaş suçu, insanlığa karşı suç ve soykırım nedeniyle hüküm verebiliyor.