Güney Kıbrıs dönem başkanlığı ve Türkiye

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), 1 Ocak'ta Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını Danimarka'dan devralacak. Danimarka dönem başkanlığının AB-Türkiye ilişkilerine olumlu bir etkisi olmadı. Aralık AB liderler zirvesi sonuç bildirgesinde Türkiye'ye atıf bekleniyor. Muhtemelen Avrupa Komisyonu'nun 4 Kasım'daki Türkiye raporundaki ifadeler, öneriler yer alacak; ancak Rum kesimi veya Yunanistan'ın eklemeleri olabilir.

GKRY Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis'in, KKTC seçimleri ve Türkiye ile ilişkiler konusunda açıklamaları var. KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman'ın Türkiye ziyaretini ve diplomatik inceliklerini meslektaşım Deniz Kilislioğlu yazdı. Okunmasını tavsiye ederim.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Ankara'da yaptığı ortak basın açıklamasında Erhürman, çözüm formülünü "eşit egemenlik temelinde bir federasyon" olarak tarif etti. Ayrıca "Kıbrıs Türkleri iki kurucu ortaktan biridir" diye vurguladı. Rum liderin, dönem başkanlığında Türkiye'yi gayri resmi AB dışişleri bakanları toplantısına davet etme açıklaması ile Dışişleri Bakanı Kombo'nun ülkesinin NATO üyeliğiyle Türkiye'yi kışkırtan çabaları çelişkilidir.

Erhürmen'in anavatan ziyaretinde, Almanya Başbakanı Friedrich Merz de Rum lider Hristodulidis'i ağırlıyordu. Merz, Rum liderle Kıbrıs sorununun çözümü için opsiyonları ele aldıklarını ve somut bir plan önerisinin kendilerine iletildiğini belirtti. Rum kesiminin iyi niyeti zamanla görülecek. Ancak dönem başkanlığı sergileri arasında üç boyutlu Yeşil Hat sergisinin yer alması ve Rum kesiminin "iki kurucu devlet" ifadesine karşı çıkması, GKRY'nin Kıbrıs sorununa yapıcı yaklaşmadığını gösteriyor. Hristodulidis'in Türkiye'nin SAFE'e katılımı konusundaki açıklamaları da ilişkilerin gidişatını belirliyor.

Kıbrıs sorununun çözümündeki tek turnusol kağıdı şudur: Masadan bugüne kadar tek taraflı kalkan taraf her zaman Rum kesimi oldu. Rum kesimi masayı yeniden devirirse, GKRY'ye maliyeti ne olacak İyi niyetle masaya oturacak KKTC'nin, müzakereleri terk eden Rum kesimi karşısındaki kazancı ne olacak Bu sorunun yanıtı, çözüm sürecine yön verebilir. Cevapsız kalması ise müzakerelerin başlama ihtimalini bile ortadan kaldırır. Havanda su dövülmeye devam edilir.

AWACS'a ABD'den beklenmedik çalım