AB'nin genişlemesi ve güvenlik kalkanı

BRÜKSEL-Avrupa Birliği (AB), aday ve üye ülkelerin temsilcilerini, Brüksel'de düzenlediği Avrupa Genişleme Forumu'nda bir araya getirdi. Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Marta Kos'un başkanlığındaki forumun açılışında, AB'nin genişleme politikasının önemi vurgulandı. Kos, şu sorularla politikanın önemine değindi:

"Avrupa'daki savaşların sonsuza dek tarih kitaplarında kalmasını nasıl sağlarız Demokrasilerimizi otokratik eğilimlerden nasıl koruruz Avrupa'nın kendi kaderini kontrol etme ve geleceğine karar verme kabiliyetini nasıl en üst düzeye çıkarırız"

Türkiye'den Milliyet

Türk yazılı basınından sadece Milliyet gazetesinin davet edildiği etkinlikte söz alan AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimiyle başlayan savaşla birlikte AB genişleme politikasının öneminin arttığını belirtti. Kallas, bu genişleme dalgasının sadece aday ülkeler için değil, AB üye ülkeleri açısından da güvenlik sağlayıcı nitelikte olduğunu vurguladı. Türkiye ile müzakerelerin yerinde saydığını kabul eden Kallas, ancak jeopolitik ortam nedeniyle Ankara ile dış politika, savunma ve güvenlik alanlarında daha fazla işbirliği gerektiğinin altını çizdi.

Ankara'ya yeni temsilci

Bu arada Almanya'nın AB nezdindeki Daimi Temsilciliği'ne atanan Büyükelçi Thomas Ossowski'den boşalan AB'ninAnkara Büyükelçiliği koltuğunun uzun süre boş kalmaması için de prensip kararına varıldı.

Paris ile Tallinn arasındaki adaylık çekişmesi, Eston adayın lehine sonuçlandı. Ankara'nın da tercih ettiği ve halen AB'nin Kosova Temsilciliğini yürüten Aivo Orav'ın, sürpriz yaşanmaması halinde, yeni yılda AB'nin Ankara Büyükelçisi olarak göreve başlaması bekleniyor.

Türkiye'nin de tercih ettiği Büyükelçi Orav, Kaja Kallas'la yakınlığıyla biliniyor. 2005-2008 yıllarında Estonya'nın Ankara Büyükelçisi olarak görev yapan Orav, Türkiye'yi ve jeopolitik önemini yakından tanıyor.