AB ve ABD için sözleri yerine getirme zamanı

GÜLDENER SONUMUT - TBMM'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması Avrupa ve Amerika'da geniş yankı uyandırdı. Oylamanın hemen ardından İsveç Başbakanı Ulf Kristersson "Bugün NATO'ya tam üye olmaya bir adım daha yaklaşmış bulunuyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin İsveç'in NATO üyeliği lehinde oy kullanması olumludur" dedi.

Rusya eleştirilerine son

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de memnuniyetinidile getirirken, AB dönem Başkanlığını üstlenen Belçika'nın Dışişleri Bakanı Hadja Habib, İsveç'in NATO üyeliği yolunda hayati bir adım olduğunuvurguladı. NATO üyeliğinin onaylanması konusunda Türkiye'den beklentilerini sıklıkla tekrarlayan Almanya Başbakan'ı Olaf Scholz da, kararın çok önemli ve son derece doğru olduğunun altını çizdi.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

TBMM'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasıyla birlike, Batı ülkelerinde Türkiye'nin Rusya'nın dümen suyuna gittiği yönündeki eleştiriler de resmen sona ermiş oldu. Zira uzun süre, Ankara'nın İsveç'in NATO üyelik senedini onaylama işlemini uzatmış olması, Türkiye'nin 'sürünceme' taktiğini uyguladığı intibası yarattı.

Özellikle Türkiye'nin Avrupa ve NATO ülkeleriyle yakınlaşma sürecine karşı çıkan kanaat önderleri, Ankara'nın İsveç'i NATO'nun kapısında bekleterek, sadece Rusya'nın dümen suyundan gitmediğini aynı zamanda NATO karşıtı çevrelerin de elini güçlendirdiğini savundular. Oysa Ankara, prensipte hiçbir zaman İsveç'in NATO üyeliğine karşı çıkmadı.

Nitekim Temmuz 2022'de İspanya'nın Madrid kentinde düzenlenen NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İttifak'a üye tüm ülkelerle birlikte İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine yeşil ışık yaktı. Ancak İsveç'in terörle mücadele konusunda gerçekleştireceği reformlar ve düzenlemeler biraz vakit aldı.

ABD ile parazit kalktı

İsveç'in NATO üyelik senedinin TBMM tarafından onaylanana kadar gerek ABD-Türkiye ilişkileri gerekse AB-Türkiye ve Türkiye'nin NATO nezdindeki konumu da etkilenmedi değil. TBMM'nin onayladığı üyelik senedinin ardından İsveç'in NATO üyelik süreci, AB-Türkiye ve ABD-Türkiye ilişkilerinde bir parazit oluşturmayacak.