Ölüler seçim kampanyasında boy gösteriyor

Open AI, yeni modeli GPT-4o'yu ('o' Latince omni yani her şey anlamında) tanıttı. Yeni versiyonu kısa da olsa anlatacağım ne de olsa pek çoğunuz geçen hafta medyadaki haberleri takip etmişsinizdir ama ondan önce gerçekten de 'her şeyi' değiştiren yapay zeka ile ilgili birkaç şey anlatmak isterim.

Daha önce de farklı nedenlerle yazdığım gibi 2024'te dünyanın birçok ülkesi sandığa gidecek. Dünya nüfusunun sekizde birinin yaşadığı Hindistan'da altı hafta sürecek olan seçimler de başladı. Yarış son hız devam ediyor. Hintli politikacılar da yapay zeka teknolojisini kullanıyor elbette ama çok ilginç şekillerde! Politikacıların kampanya ekipleri geçmişi canlandırmak ve geleceği yönetmek için yapay zekaya yöneldi.

Oyunculuktan politikaya geçen Vijay Vasant. Vasant kampanyasında seçim bölgesinin önceki parlamento temsilcisi ve iş adamı olan babası H. Vasant Kumar'ın popülerliğinden faydalanmaya karar verdi. Ve baba, oğlunun kampanyasının reklam filminde oynadı. Burada tek sorun H. Vasant Kumar'ın dört yıl önce Kovid-19 salgınında hayatını kaybetmiş olması. Videoda Tamil dilinde konuşan H. Vasant Kumar "ölmüş olmama rağmen ruhum hala hepinizle birlikte" diyor ve oğlunun erdemlerini övüyor; "Emin olun ki oğlum bölgemizin iyiliği için çalışacaktır."

Ocak ayında da Tamil Nadu eyaletinin siyasi lideri M. Karunanindi, partisinin gençlik kolu için düzenlenen bir konferansta 'yapay zeka' videosunda görülmüştü. Videoda en çok bilindiği giysiler içindeydi, parlak sarı eşarp ve büyük boy koyu renk gözlükler. Her zamanki gibi başı hafifçe yana eğilmişti. İki gün sonra bir meslektaşının kitap tanıtımındaydı. Buradaki sorun ne mi Karunanidhi 2018'de öldü.

Dünyanın hemen her yerinde ülkeler benzer durumlarla karşılaşıyor. Örneğin ABD'de otomatik aramalar ve yapay zeka tarafından oluşturulan sesli aramalar yasaklandı. Çünkü Başkan Joe Biden'ın sesini taklit eden otomatik çağrılar vatandaşları New Hampshire'daki ön seçimlerde oy kullanmamaya ikne etmek için kullanıldı.

Dönelim Hindistan'a... Muhalefetteki Hindistan Ulusal Kongresi'nden Shashi Tharoor, yapay zeka avatarıyla bir röportaj yaptı. Deepfake teknolojisi gırla gidiyor. Hindistan'ın en ünlü iki oyuncusu seçmenleri iktidar partisine oy vermeye çağırmadıklarını anlatmak için kendilerini paraladı. Ancak gerçek ve sahte arasındaki çizgiler bulanıklaştıkça durum giderek içinden çıkılması zor bir hale geliyor.

ŞAKACI OLDUĞU KADAR AKILLI DA

Yapay zeka siyasete girmişken eşzamanlı olarak GPT-4o da gümbür gümbür geldi. Yeni chatbot teknolojisi insan gibi konuşuyor, size şarkılar söylüyor, şaka yapıyor ve kalpleri kazanmayı başarıyor! Bu yeni versiyon kullanıcılarla çok daha gerçekçi bir şekilde konuşmaya olanak sağlıyor. Seslerdeki duyguları tespit edecek, yüz ifadesini analiz edip duruma göre kendi tonunu değiştirecek bir yapay zeka bu.

Yapay zeka sohbet robotlarının en büyük sorunu 'hız'dı. Her cevap yaklaşık 3 saniyelik bir gecikmeyle geldiğinde "ya normal tabi sonuçta bir robot" deniliyordu. Gpt-4o'a sesli komutları alıp bunları metne dönüştürmeden doğrudan analiz etme yeteneği verildiği için bu sorun çözülmüş oldu, cevap süresi yaklaşık 320 milisaniyeye düştü. Yeni ChatGPT ile konuşmak arkadaş canlısı biriyle konuşmak gibi. Hatta Theodore gibi ona aşık bile olabilirler. Theodore 2013 yapımı 'Her' filminin kahramanı. GPT-4o'ın 2013 yapımı 'Her' filmini hatırlattığı sıkça konuşuluyor. Joaquin Phoenix'in canlandırdığı Theodore adlı yalnız ve içe dönük bir adamın Scarlett Johansson'ın seslendirdiği Samantha adlı bir yapay zekayla yaşadığı aşkı anlatıyordu film. OpenAI'nin demolarındaki kadın sesi Scarlett Johansson'a inanılmaz benziyor. Diğer yandan da sanal asistanların seslerinin hemen her zaman kadın olması da tartışılan bir konu. Birçok sesli asistan gibi GPT-4o'nun da ses tonunu değiştirebiliyorsunuz ama yine de kadın sesi olmak zorunda!

GPT-4o her ne kadar 'Her' filmine benzetilse de ondan çok daha eski olan bir film de akla geliyor. 1927 yılında Alman yönetmen Fritz Lang'ın, eşi Thea von Harbou'nun distopik romanı Metropolis'ten uyarladığı kült bilim kurgu filminde de benzer bir konu vardı. Aşık olduğu kadının robotunu yaptıran bir adam... Bu hafta sonu GPT-4o'ın cazibesine kapılıp kurcalayabilir ya da 'Metropolis' filmini izleyebilirsiniz. Ben yıllar sonra bir kez daha filmi izlemeye niyetliyim.

MUSK YİNE ORTALIĞI KARIŞTIRDI

Elon Musk yine acayip işler yapmaya devam ediyor. Geçen ayın sonlarında Tesla'nın elektrikli araç şarj istasyonu ağı Supercharger'daki 500 kişiyi işten çıkarttı. Oysa daha kısa bir süre önce Supercharger ağına 500 milyon dolar yatırım yapacağını açıklamıştı patronu olduğu X'teki paylaşımında. Akabinde işten çıkartmalar geldi.