Yapay zeka maneviyatı etkileyebilir mi

Yapay zekadan kaçış yok gibi görünüyor. İnsanların işini elinden alır mı Eğitim, sağlık hizmetleri, otomasyon vs. öngörülemeyen bir şekilde değişebilir mi Ya maneviyat

Arizona Devlet Üniversitesi İnsan İletişimi ve İletişim Teknolojileri profesörlerinden Pauline Hope Cheong'un The Conversation'daki makalesi yol gösterici olabilir. 2023 yazının ilk günlerinde, Almanya'nın Bavyera kentindeki St. Paul Kilisesi'nde ekrana yansıtılan robotlar yaklaşık 300 cemaate vaaz verdi. ChatGPT ve Viyana Üniversitesi teolojifelsefe bölümünden Jonas Simmerlein'in bu 'deneysel kilise' hizmeti büyük ilgi gördü. Ancak tartışmalar da vardı, cemaat içinde pek çok kişi yapay zekanın rahiplerin yerini alıp almayacağı konusunda şüphe duyduklarını ve bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Benzer bir çalışma Teksas Austin'de de yapıldı. Bir kilise, kapısına yapay zeka tarafından oluşturulan bir vaazın reklamını yapan bir pankart astı. Yapay zeka teknolojisinin bu kullanım şeklinin dini yaşamdaki 'gerçek' insan varlığını bozduğuna dair endişeler haklı mı

Pauline Hope Cheong'un dijital din ve insan-makine iletişimi gibi disiplinler arası araştırması durumu aydınlatma konusunda ipuçları verebilir. Cheong çalışmasından yola çıkarak durumu açıklamaya çalışmış.

Birincisi birçok din adamının yapay zeka kullanımını onayladığı iddiası. Cheong din adamlarının gelişen teknolojilerin getirdiği dijital uygulamaları kullandığını iddia ediyor. 2015 yılında Çin'de robot keşiş Xian'er'in evlat edinilmesinin, Pekin'deki Budist tapınağı baş rahibi tarafından manevi bağlılığa giden bir yol olarak tanıtılmasını hatırlatıyor araştırmacı. Rahip o dönemde 'manevi' yapay zekanın saygısızlık olduğu yönündeki iddiaları reddetmiş, bu gelişmeleri "ruhsal olarak dini değerlere uyumlu" olarak nitelemişti. Benzer bir şekilde 2019 yılında Japonya'nın Kyoto kentindeki Kodai-ji Budist Tapınağı'nın baş rahibi, android bir robota Merhamet Tanrıçasının ismi olan Kannon Mindar adını verdi. Popüler bir Budist kutsal kitabı olan Kalp Sutrasını vaaz edebilen bu robotik uygulama yaklaşık bir milyon dolar tutarındaki maliyetle Osaka Üniversitesi ile ortaklaşa geliştirildi. Çalışmanın ardındaki fikir, halkın ilgisini canlandırmak ve uygulayıcıları Budist öğretilerle buluşturmak....

Akademisyen Suudi Arabistan'da Mescid'i Haram'daki robotik gelişmeleri de hatırlatmış. Camide çok dilli robotlar 11 dilde ritüel performanslarla ilgili sorulara cevap veriyor. Yapay zekanın kullanıldığı robotlar Kur'an-ı Kerim okuyor, cemaatin yerel imamlarla bağlantı kurmasına yardımcı oluyor, dokunmatik ekran ara yüzlerindeki barkodlar sayesinde cami personelinin haftalık programları hakkında bilgi veriyor.

Din adamları yapay zekanın insanlığın gelişimi ve refahı konusundaki potansiyeli konusunda farkındalık yaratmak için ciddi çaba gösteriyor. Papa Francis sık sık yapay zeka teknolojilerinin potansiyel faydalarını ve yıkıcı tehlikelerini dile getiriyor. Vatikan yakın geçmişte teknoloji liderlerini ağırlayarak 'insanlık ailesinin iyiliğini korumak' için etik kurallar çağrısında bulundu. Haziran ayında Vatikan'ın kültür-eğitim kurumu Santa Clara Üniversitesi ile ortaklaşa teknoloji kuruluşları için 140 sayfalık bir yapay zeka etiği el kitabı yayınlandı.

Özetle yapay zekanın gelişimi ve söyleminde dini liderlere yeterince değer verilmediği iddialarına rağmen, din adamlarının bu teknolojiyle iletişiminde sorun yok gibi görünüyor.

SELAM UZAYLI, BİZ ÇOK ŞIKIZ!

Dünyada şık ve bakımlı olmak yetmedi. Lüks markalar uzaya da el attı. Moda sınır tanımayacak ve çok yakında ayda ve uzayda olacak. İtalya'nın lüks moda markası Prada, NASA'nın 2025 yılında aya gidecek Artemis III yolcularının uzay kıyafetlerini tasarlamak üzere ticari uzay şirketi Axiom Space ile işbirliği yaptı.

Artemis III, 1972'den bu yana ilk kez insanlı Ay'a iniş olacak ve Christina Hamak Koch Ay'a giden ilk kadın olacak. Prada'nın mühendisleri bir görev alanına ve Ay ortamına uygun malzeme ve tasarım özelliklerinin geliştirilmesi de dahil olmak üzere tüm süreçte Axiom Space sistem ekibiyle birlikte çalışacak. Moda devleri artık podyumları uzay yürüyüşüyle değiştirebilir mi Belki de!

Görülen ilk uzay giysisi Rus astronot Yuri Gagarin'in uzaya fırlatıldığında giydiği giysiydi. Bu giysi astronotu çok çeşitli koşullar altında hayatta tutmak için tasarlanmıştı. Yaşam destek sistemleri, vizörlü bir kask, radyo kulaklığı ve suya inme durumunda can simidi işlevi görecek şişirilebilir bir yelek... Sovyetler Birliği'nin uzay macerasının ardından ABD'nin Mercury uzay yolculuğunda astronotlar ABD donanmasının havacılık kıyafetlerinden esinlenen alüminyum kaplı bir kumaşla hazırlanan tasarımları giymişti.

Prada'nın NASA ile yaptığı işbirliğinin ise uzun bir süredir uzay araştırmalarına ilgi duyan 'moda dünyası'nda yeni bir çığır açacağı söyleniyor. Yakın zamanda Coach, Heron Preston ve Balenciaga, NASA'nın 2017, 2018 ve 2021 koleksiyonları için kurumla işbirliği yapmıştı. Artık moda, uzay araştırmalarıyla ilgili pratik gereklilikleri karşılayabilecek teknik malzeme ve performans giyimi konusunda daha fazla yatırım yaparak, tasarımın da ötesine geçip ikinci biri uzay devrimi yaratmaya kararlı! Ne de olsa teknolojinin büyük ilerlemeler kaydetmesiyle birlikte uzay yakında sadece astronotların alanı olmayabilir.

Moda markaları şimdilik uzayda astronotları giydirecek olsa da sırada ultra lüks VIP uzay yolcuları olabilir. Ağustos ayında Virgin Galactic, biletlerinin fiyatı 250 bin ile 450 bin dolar arasında değişen ilk turist ekibini Dünya kıvrımının hemen ötesine uçurdu. Elon Musk'ın SpaceX'i ve Jeff Bezos'un Blue Origin'i de dahil olmak üzere diğer şirketler de astronomik bilet fiyatlarıyla sivil uzay gezilerine hazırlanıyor. Yani ultra zengin uzay yolcuları bu koşullarda modadan uzak kalmak istemeyecek.

Uzay 'yeni lüks'e evrildikçe potansiyel yüksek gelirli turistlerin talep edeceği uzay giysilerini tasarlamak daha önemli bir hale gelecek. Uzay giysileri için ihtiyaç duyulan gelişmiş yetenekler arasında esneklik, zorlu çevreye karşı koruma, uzay giysilerine entegre edilmiş yenilikçi teknoloji ve tasarım var.