Mar-a-Lago günlükleri

Trump'ın ABD Başkanlığı görevini devralmasına çok az bir zaman kaldı. Seçilmiş Başkan 20 Ocak'ta Beyaz Saray'da olacak ama bugünlerde 'Mar-a-Lago'da teknoloji devlerini 'hizaya getirmekle' meşgul!

Başkan'ın Florida Palm Beach'teki evi Mar-a-Lago (deniz ile göl anlamına geliyor) 17 dönümlük bir arazi içinde, 126 odası var, aslında bir tatil köyü olarak düşünün. Trump burayı 1985 yılında almıştı, 2019 yılından bu yana da ikametgahı. Trump burayı mülklerinin 'Mona Lisa'sı olarak adlandırıyor, dünyanın en güçlü isimleriyle en önemli toplantıları yaptığı yer de Mar-a-Lago.

2022 yılında 40'tan fazla FBI ajanı Mar-a-Lago'da saatler süren bir arama yapmış, Trump'ın ilk başkanlık döneminde 'mütevazı' evine getirdiği kartonlar dolusu evrağa el koymuştu.

Mar-a-Lago'ya bugünlerde misafir üzerine misafir geliyor. Neler dönüyor kesin olarak bilmek mümkün değil ama Trump'ın başkanlığına şiddetle karşı çıkanlar bile 'müsaitseniz size bir kahveye geleceğiz' kıvamında Mar-a-Lago'nun konuk listesinde sıraya girmek için can atıyor.

Bu isimler arasında uzun yıllardır Trump'ın öfkesinin hedefi olan teknoloji devlerinin patronları da var. Hepsi Trump ile 'yeni bir başlangıç' yapabilmenin yolunu arıyor.

Mar-a-Lago'nun geçen haftaki konuklarından biri TikTok'un CEO'su Shou Chew'di. Biliyorsunuz şirketin yüksek mahkemede uygulamaya 'yasak' gelmesi konusundaki bir davası var. TikTok bu konuda Trump'ın müdahale etmesini istiyor. Shou Chew Trump başkan seçildiğinden beri onunla görüşmek için uğraşıyordu.

ABD yönetimi geçen yıl TikTok'u, ABD'li kullanıcıların bilgilerini Çin yönetiminin erişimine açık hale getirmekle suçlamıştı. TikTok'un ABD'li bir şirkete satılması ya da yasaklanması öngörülmüş, Kongre'den geçen yasa tasarısı Başkan Joe Biden tarafından imzalanmıştı. Biden yönetimi TikTok'a 19 Ocak 2025'e kadar Çinli ByteDance ile olan ilişkisinin sonlandırması, aksi taktirde ABD'de erişime kapatılacağı da bildirilmişti. Başkan mevzuat uyarınca son tarihin bir kez daha uzatılmasına sağlayabilir!

TikTok'un ABD'de yaklaşık 170 milyon kullanıcısı var. Trump da TikTok'a 'boş' değil. "TikTok'un kalbimde sıcak bir yeri var çünkü gençleri 34 puanla kazandım ve TikTok'un bununla ilgisi olduğunun söyleyenler var" diyen yeni Başkan'ın Mar-a-Lago'da şirketin CEO'su ile nasıl bir anlaşmaya vardığını zaman gösterecek.

KUYRUK GİDEREK UZUYOR

Amazon, Google ve Meta'nın liderleri de kamuoyuna yaptıkları açıklamalarla yeni başkana ulaşıp desteğini alabilmek için sıraya girdi. Google CEO'su Sundar Pichai Mar-a-Lago'ya gitmek için sırada. Yazılım şirketi Salesforce ve Başkan'ı '2024 Yılın Kişisi' seçen Time Dergisi'nin sahibi Marc Benioff da bekleyenler arasında üçüncü sırada! 2020 Başkanlık seçimlerinde Demokratlara yaptığı bağışla gündeme gelen Benioff şimdi de Trump'ın yanında "Ulusumuz için büyük bir vaat zamanı. Herkes için Amerika başarısını ve refahını ilerletmek için birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz" sözleri de konumunu destekliyor.

Amazon'un ve Washington Post'un sahibi Jeff Bezos da bir milyon dolarlık bağışın yanı sıra 20 Ocak'taki Başkanlık seremonisini Prime Video servisinden ayni bağış olarak yayınlayacak. Şirketin federal kurumlarla büyük sözleşmeleri var ve tabii bu da Başkanla ilişkilerini sağlam tutmasının gerektiriyor. Trump ve Bezos'un çatışmalı bir geçmişleri var. Donald Trump Bezos'u The Washington Post'u kişisel çıkarları için kullandığı gerekçesiyle suçlamıştı. Ekim ayında gazete Kamala Harris'i destekler görünüyordu ancak sonrasında bu desteğini geri çekti. Bezos gazetede kaleme aldığı bir yazıda bunu Trump'ın gözüne girmek için değil, okuyucuların güvenini artırmak için yaptığını yazacaktı! Geçen hafta da NewYork Times'ın bir etkinliğine katılan Bezos ikinci Trump dönemi için iyimser olduğunu, Başkan'ın teknoloji sektöründeki bazı düzenlemeleri kolaylaştırmaya hazır olduğunu, bunu başarması için yanında yer alacağını söyledi. Bu arada Bezos'un roket şirketi Blue Origin'in NASA ile iş yaptığını da not düşelim.

Göreve başlama seremonisi için bir milyon dolarlık bağış da OpenAI'in CEO'su Sam Altman'dan geldi. Altman'ın Mar-a-Lago'da bir görüşme yapıp yapmadığı bilinmiyor ama 2016'daki Başkanlık seçiminde Trump'a oy vermeyeceğini ilkelerinin ABD için kabul edilemez bir tehdit olduğunun söylemişti. CEO şimdi de Çin'in yapay zeka endüstrisiyle rekabet edebilmek ve teknolojik gelişmeleri hızlandırabilmek için hükümete önemli bir nakit ve kaynak aktarımım için lobi yapıyor. "Başkan Trump ülkemizi yapay zeka çağına taşıyacak. ABD'nin öncü olmasını sağlamak için gösterdiği çabaları desteklemeye can atıyorum" diyen Altman Mar-a-Lago sarayının gözüne girmek için elinden geleni yapıyor.

Milyarder rakipler Jeff Bezos ve Elon Musk'ın geçen hafta Çarşamba günü Mar-a-Lago'da yemek yediği de iddialar arasında. Evin oğlu sayılan, Trump'ı desteklemek için yaptığı bağışlarla 'en büyük siyasi bağışçı' konumuna gelen Elon Musk'ın 'misafirliğe' gelecek isimlerle ilgili Başkan'ı yönlendirdiği de söylentiler arasında.

Meta'nın patronu Marc Zuckerberg'ün de seremoniye bir milyon dolar bağışladığı ve Aralık ayı başında Mar-a-Lago'da Trump'la buluştuğu biliniyor. Zuckerberg davet için minnettar olduğunu da açıklamıştı.

Trump bir zamanlar kendisinin eleştiren hatta yerden yere vuranların şimdi onunla görüşmek için sıraya girmesinden çok memnun. Geçen hafta başındaki "İlk dönemde herkes bana karşı mücadele ediyordu, bu dönem hepsi benim arkadaşım olmak istiyor" sözleriyle durumu özetlemişti.

Mar-a-Lago zirvesindeki görüşmelerin sonuçlarını önümüzdeki yıl içinde göreceğiz.

"DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ' KADAR HIZLI 'DÜŞÜNMÜYORUZ!"

Caltech bilim insanları 'insan düşüncesi'nin hızını ölçtü. Görünüşe göre tahmin ettiğimiz kadar 'hızlı' düşünmüyoruz; saniyede sadece 10 bitlik bir hız. Oysa duyusal sistemimiz çevremiz hakkında saniyede bir milyar bit hızında veri topluyor, bu da düşünce hızımızdan 100 milyon kat daha fazla. 17 Aralık'ta Neuron dergisinde sonuçları açıklanan çalışma birçok soru işaretini de beraberinde getiriyor; duyusal sistemlerimiz aynı anda milyonlarca veri toplarken neden aynı anda sadece bir şey düşünebiliyoruz