'Kuduz' şüphesiyle 2 mahalle karantinada... Şanlıurfa'da hayvan severler ve büyükşehir karşı karşıya

Şanlıurfa Valiliği biri 30 mayısta Payamlı, üçü de 4 haziranda Batıkent mahallesinde, 4 kişiyi ısıran köpeklerden birinde kuduz tespit edildiğini açıkladı.

2 bölge de "kuduz risk bölgesi" ilan edilerek karantinaya alındı. Valilik, "Barınağımız, hayvanların akıbetini merak eden tüm hayvan severlerin ziyaretine açıktır" notu ile karantina bölgesindeki sokak hayvanlarının toplatıldığı, özel bir alana alındığı ve karantinanın bitmesiyle de kısırlaştırma ve rehabilite süreçlerinin başlatılacağını duyurdu.

Ancak bölgedeki bazı hayvan severler köpeklerin, yönetmeliğe aykırı şekilde uyuşturucu iğneyle toplandığı bazılarının öldürüldüğü bazılarının da çukurlara atıldığı iddiasında.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Hemen akabinde bir belediye görevlisinin, uyuşturucu iğneyle köpeği vurduktan sonra, boğazını sıkıp, nefessiz bıraktığı iddiasıyla paylaşılan bir video da infial yarattı.

Şanlıurfa'da "neler oluyor" sorusu ile hem Büyükşehir Belediyesi hem de dernekleri aradım. İşte yanıtı.

GÖRÜNTÜLER ORTADA RESMEN EZİYET VAR

Hayvan Haklarını Koruma Federasyonu Başkanı Nihal Aydın'ın, sosyal medyasından "Peygamberler şehri Urfa'da. Allah'tan korkun" başlığı ile paylaştığı ve elden ele yayılan o videoda, iddiaya göre Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinde görevli bir çalışanın, öncesinde uyuşturucu iğneyle bayılttığı bir köpeğin, boğazını sıktığını görüyoruz.


Aydın'ı aradım, diyor ki: "Görüntü ortada. Farklı açılardan çekilmiş görüntüler de var. Resmen hayvanı boğazlıyor, eziyet ediyor. Büyükşehir Belediyesi görüntülerdeki kişinin kendisi ya da ilçe belediyelerin bir çalışanı olmadığını açıkladı. Böyle bir şey mümkün değil. İnanmıyoruz. Çünkü biliyoruz ki büyükşehir belediyesi göreve geldiği günden bu yana operasyonları tek merkezden yürütüyor. Yani sokak hayvanlarını toplayan da geri bırakan da onlar. Görgü tanıkları o gün Büyükşehir Belediyesinin hayvan toplanacağına dair bir anons yaptığını da söylüyor. Buradaki sıkıntılarımız aslında birkaç ay önce başladı. Yasa ile zorunlu olmasına rağmen nüfusu 500 bin üzerindeki Eyyübiye'de kısırlaştırma merkezi yok. Hayvan popülasyonu haliyle arttı, hayvanlar aç ve sefil. Diğer yandan o bölgede yaşayan insanların da şikayetleri var. Bölgede yaşayan bazı muhtarlar da belediyelere görevlerini hatırlatacakları yerde, bunu bir görev addedip birtakım işlere kalkıştı; uyuşturucu iğne ile hayvan topladıkları ve açtıkları çukurlara gömdükleri ihbarları aldık. Konu yargıda. Hemen arkasından böyle bir olay yaşanınca da hayvanları toplamak için kuduz söyleminin bir bahane olarak kullanıldığını düşündük. Şu an o bölgede yaşayanlar ellerinde taşla, sopayla hayvan avında. Kuduz varsa önlemi elbette muhakkak alınmalıdır ancak hayvanların da canice katledilmesine göz yummayacağız."

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

AMACIM YARDIM ETMEKTİ

Videonun infial yaratması üzerine Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi videodaki o kişiyi de buldu. Kâğıt toplayıcısı olduğunu, belediyede çalışmadığını söyleyen Necmeddin Çiçek, 4 Haziran'da videodaki köpeğin önce küçük bir köpeğe saldırdığını sonra da bir adamı kol ve bacağından ısırdığını gördüğünü belirterek, "Hemen müdahale ettim. Çocuklar da vardı. Köpeği ensesinden tuttum, yere yatırdım. Isırmak için bana doğru hamle yapınca ensesinden bastırdım. Amacım zarar vermek değildi. Sonra da ekiplere teslim ettik. Bana da kuduz aşısı yapıldı, bildiğim kadarı ile de hayvan kuduzmuş" diyor.

ALGI YAPIYORLAR VİDEODAKİ KİŞİ BİZİM ÇALIŞANIMIZ DEĞİL

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Biliyorsunuz Şanlıurfa geçtiğimiz yerel seçimlerde AK Parti'den Yeniden Refah Partisine geçti. Başkan Mehmet Kasım Gülpınar'ın Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı'na atadığı Ömer Yılan'ı aradım. İddialar hakkında şunları söylüyor: "Yani tüm bu iddialar akıllara zarar, ki ben bunu ciddi bir hayvan sever ve evinde hayvan bakan biri olarak söylüyorum. Videodaki o kişi iddia edildiği gibi çalışanımız değil.