İki tekere 'kolay' ehliyet... Can güvenliğini tehlikeye atar mı

Geçtiğimiz yılın ekim ayında Türkiye tarihinde bir ilk yaşanmış ve motosiklet satışları ilk kez araba satışlarını sollamıştı.

23 Ocak 2024'te açıklanan TÜİK verilerine göre trafikteki motosiklet sayısı 5 milyonu geçti.

Dün Resmî Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle B sınıfı ehliyeti olanların, koşulları yerine getirmeleri durumunda 125 cc'ye kadar motosiklet kullanabilmesine izin çıktı. Bu da şu demek, artık trafikte daha da çok motorcu ile karşılaşmamız olası. Motosiklete olan bu rağbet hiç şüphesiz hava kirliliğini ve de keşmekeşe dönüşen İstanbul trafiğini azaltmak adına sevindirici. Ancak bu, binlerce 'yeni' motosiklet sürücüsünün can ve trafik güvenliğini tehlikeye atacağı anlamına da gelir mi İşte yanıtlar...

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

KURYELER MOTOSİKLET CAMİASINDAN DEĞİL ONLARA AYRI YÖNETMELİK ŞART


Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Genel Koordinatörü Remzi Öztürk, yeni çıkan yönetmeliği alkışlıyor. "Çünkü" diyor: "25 Ağustos'ta yayınladığımız verilere göre trafikte motosiklet sayısı arttıkça kazalar düşüyor. Eski yasa ile yeni yasa arasındaki tek fark bürokratik işlemlerin kolaylaştırılmış ve fiyat indirimi yapılmış olması. Dolayısıyla vatandaşı motosiklete teşvik eden bu yeni düzenleme gayet yerindedir. Güvenlik meselesine gelince... Güvenli sürüşün tek anahtarı eğitimdir. Bugün otomobil ya da motosiklet ehliyetine sahip olanlar eğitimlerini tamamlamaz, kurallara uymaz ve denetlenmezlerse hiçbir kanun yok ki başlı başına yeterli olsun. Buradaki en önemli kıstas toplumsal farkındalıktır!"

EN UFAK YANLIŞ ÖLDÜRÜR

Kuryeler peki Sıklıkla kazalara karışıyorlar, kaldırımdan sürüyorlar, trafik güvenliğini hiçe sayan çok... Yanıtı şu: "Motosiklet kullanıyorlar, doğru. Ama kuryeler bizim camiadan değiller. Onlar ticari birer faaliyet yürütüyor. Bu konuda yönetmelik çıkarması ve denetleme yapması gereken devlettir. Gerçek bir motosiklet sürücüsüyse kaskı, korumalı montu, pantolonu, eldiveni, botu olmadan asla yola çıkmaz, kaldırımdan sürmez, trafik kurallarına uyar. Çünkü bilir ki yapacağı en ufak bir yanlış onu ölümle burun buruna getirecektir."

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN ÖNLENMESİ AÇISINDAN YERİNDE BİR KARAR


Yol ve Sürüş Güvenliği Uzmanı Ethem Genim ise diyor ki: "Yeni düzenleme 2 yıllık B sınıfı ehliyet sahibi olma koşulu arıyor. Yani 18 yaşında ilk ehliyetini alan kişi motosiklet kullanmak için 20 yaşını beklemek zorunda. Sistem şöyle düşünüyor; '2 yıllık, B sınıfı ehliyeti var, bu 2 yılda trafik güvenliğini kavramıştır. A1 yani 50 cc değil de 125 cc ile başlasın, acemilik dönemini daha yumuşak bir makine ile geçirsin.' Dolayıyla bu, can güvenliği açısından önemli bir karar. İki, özellikle kalabalık şehirlerdeki araç emisyon atıkları ve hava kirliliğinin insan ve çevre sağlığına olumsuz etkileri malum. Bu yeni düzenleme ile insanlar, ehliyet şartları kolaylaştırılarak, motor kullanmaya da teşvik edilmiş olacak. Ayrıca B sınıfı ehliyet ile motosiklet kullanma şartlarından biri de kişinin son 5 sene içinde ehliyetine el konulmamış olması. Bu, 'Eğer trafiğe saygılı biri isen sana bu kolaylığı sağlıyorum' demek. Dolayısı ile yeni yönetmelik başarılı ve yerindedir."

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

FARKINDALIK ÖNEMLİ

Peki 6 saat gibi kısa bir eğitim ile motosiklet kullanmaya başlanması sıkıntı yaratmaz mı Genim, Türkiye'de araç kullanma pratiğin daha çok 'Trafiğe çık, öğren' şeklinde olduğuna vurgu yaparak, "Otomobil, motosiklet fark etmez, trafik ve can güvenliği meselesi kişilerin kendisi ve trafiğe saygısı olması ve de can güvenliğine ne kadar önem verdiği ile alakalı. Ki motosiklet asla hata affetmez. Ancak bizde hayat ucuz. Özellikle de moto-kuryelerle alakalı sorunlar çok. Bir sektörün bu kadar kısa sürede bu kadar büyümesi eğitimin ikinci planda kaldığını gösteriyor. Kişisel farkındalık ve eğitimin arttırılması, moto-kuryeler için de ayrı çalışmalar yapmak lazım"