Esila'yı yaşatamadık bari vasiyetini gerçekleştirelim: Haydi organ bağışına

Onu ilk tanıdığımda 11'indeydi...

Çaykur Rizespor'un altyapı antrenörlerinden Hakan Tüfekçi'nin kalp nakli bekleyen, küçük kızıydı. Sonra, hastanede tedavi alırken kendisi gibi nakil bekleyen hastaların duygularını da anlatan bir resim çizdi. Şöyle not düştü altına: "Organlarınızı cennete götürmeyin, onlara burada ihtiyacımız var." O resim sayesinde nakil bekleyen başka hastaların hayatı kurtuldu. Ancak onu yaşatacak kalp, 5.5 yıl sonra geldi. Bu kez de o yorgundu. Esila Tüfekçi'yi 16'sında, hayatının baharında kaybettik. Ölümüyle bir kez daha fark ettim ki organ nakli konusunda çok cahiliz. Vefat haberi altına bırakılan komplo teorilerini okurken kanım dondu. Organ için insan öldürülmesinden tutun, organların alınış tarzına kadar... Organ bağışı hangi koşullarda yapılıyor, yıllardır organ bekleyenler ne düşünüyor Lütfen bir okuyun.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı


Uzun yıllar organ nakli bekleyen Esila Tüfekçi, 16 yaşında hayata gözlerini yumdu.

30 BİN HASTA NAKİL BEKLİYOR

Türkiye'de 2 bini çocuk olmak üzere yaklaşık 30 bin hasta organ nakli bekliyor. Gelin görün ki bu konuda kimimiz ya cahiliz ya konuyu önemsemiyor ya da kulaktan dolma bilgilerle hareket ediyoruz. "Maalesef en büyük sorun tam da bu. Bırakın sıradan bir vatandaşı, sağlık çalışanlarının bile tam donanımlı olduğunu söylemek zor" diyor Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Uluğ Eldegez, şöyle de devam ediyor:


"Kulaktan dolma bilgilerin, sosyal medyada yazılan komplo teorilerinin hepsi palavra! 30 yıldır bu alanda çalışıyorum, rahatlıkla söyleyebilirim ki bu işte gayet katı prensipler söz konusu."

TANIK GEREK

1-18 yaşını aşmış, akli dengesi yerinde olan herkes, devlet- üniversite- özel hastaneler ile organ nakli merkezleri, il sağlık müdürlükleri, toplum ve aile sağlığı merkezlerine başvurarak, 2 tanık ile form doldurarak bağış yapabiliyor. Bu form, bakanlığın Organ-Doku Bağışı Bilgi Sistemi'ne giriliyor. Bu bilgileri kimse göremiyor. Bağışçılara, bağışçı olduğuna dair bir de kart veriliyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

AİLENİN İZNİ OLMALI

2-Diyelim bir kaza, bela, travma sonucu organ bağışçısının beyin ölümü gerçekleşti ve üstünden de organ bağış kartı çıktı. Yine de organlarını alamayız! Çünkü ailesinin yazılı izni şart.

VASİYET EDİN

3-Bu sebeple ciddi organ bağışçılarının evde bu konuyu eş- ebeveyn- çocukları ile konuşması, "vasiyet" olarak beyanda bulunması yerinde olur.

DOKTOR RAPORU ŞART

4-Ailenin onay vermiş olması yetmez! Yoğun bakımdaki hastanın beyin ölümü gerçekleştiğine dair nörolog, yoğun bakım uzmanı veya beyin cerrahı ortak imzalı bir rapor vermek zorunda. Bu rapor olmadan değil organ almak hastanın yakınından geçemezsiniz.

SADECE YOĞUN BAKIM

5-Organlar bağışlanmış olsa bile her ölüm sonrası organ almak mümkün değildir. Bağışçı diyelim yolda ya da evde vefat etti. Olmaz! Sadece yoğun bakım ünitesinde, solunum cihazına bağlı, beyin ölümü gerçekleşen kişilerin organları nakledilebilir.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

HER ORGAN ALINAMAZ

6-Böbrek, pankreas, karaciğer, akciğer, kalp, ince bağırsak ile kornea, kemik iliği, tendon, kalp, deri, kemik, yüz ve saçlı deri nakli yapılabilir. Ama bir şartla! Organların fonksiyonları tam olmalıdır.

İLTİMAS YOK SIRAYLA

7-Beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın organlarının kimlere nakledileceğine Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezi karar verir. Yani iltimas, kayırma gibi bir durum mümkün değil, olamaz. Hastalar, bu merkezin veri tabanında kayıtlıdır. Kan- doku uyumunun yanı sıra durumun aciliyeti de göz önüne alınarak, veriler taranır ve sıradaki hastayı bilgisayar seçer. Yani organı öyle rastgele takamazsınız! Diyelim bilgisayarın seçtiği isim olmadı. "Başkasına takıvereyim" diyemezsiniz. Birinci sıradaki olmadı ise durumu, tıbbi açıklama ile bakanlığa iletmek, organı iki ya da üçüncü bekleyene göndermek zorundasınız. O sırayı kimse bozamaz!

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

BİRSORU BİRCEVAP

SÜREÇLER